Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten avslutar Rysslandsfonderna på fondtorget

| fondnyheter

Rysslandsfonderna kommer att avregistreras från fondtorget till en kurs som är en halv procent av den senast handlade kursen. Värdet blir alltså en halv procent av vad innehavet i fonden tidigare var värt. Kontona kommer i och med detta att låsas upp och det kommer åter vara möjligt för dig som sparare att byta fonder igen

Fondbolag

Fondnummer

Fondnamn

East Capital Asset Management S.A.

834788

East Capital Ryssland

Swedbank Robur Fonder AB

752204

Swedbank Robur Rysslandsfond A

Nordea Funds Ab

433862

Nordea Rysslandsfond

Carnegie Fonder AB

249995

Carnegie Rysslandsfond A

Långvarig process för att få tillbaka pengarna

När fonderna avregistrerats från fondtorget tar Pensionsmyndigheten över de återstående fondandelarna. Vi kommer succesivt sälja av det återstående innehavet från och med den dag fonderna öppnar för handel igen. Pengarna som då erhålls kommer föras över till berörda spararnas premiepensionskonto.

Den första ersättningen placeras i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Framtida insättningar kommer att placeras i enlighet med spararens valda fonder.
Avvecklingen kan komma att ta flera år. Hur den slutgiltiga ersättningen blir beror på hur handeln i Ryssland kommer att fungera i framtiden.

Påverkan för sparare och pensionärer

Avregistreringen kommer alltså innebära att värdet på berörda pensionssparares premiepension minskar kraftigt till en början.  Tanken är att den framtida försäljningen gör att delar av förlusten kan ersättas.

För pensionärer

För de flesta pensionärer kommer storleken på pensionsutbetalningen vara oförändrad i år. Vid årsskiftet kommer utbetalningen räknas om utifrån det nya kontovärdet. För vissa pensionärer sker omräkningen redan under hösten. Det kan ge en markant skillnad.

Om du även har innehav i en Östeuropafond

Vissa Östeuropafonder kommer fortfarande att vara stängda för handel. Om du utöver en rysslandsfond även har andelar i en östereuropafond kommer ditt konto fortfarande vara låst för handel. Pensionsmyndigheten arbetar för lösa problemet.