Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Förslaget om garantitillägg

| nyheter

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Regeringen har presenterat ett förslag om en ny förmån som kallas garantitillägg. Förmånen syftar till att ge pensionärer med låg inkomst mer i pension.

Regeringen hade på måndagen den 31 januari en pressträff om den nya förmånen som kallas garantitillägg. Pensionsmyndigheten kan tyvärr inte i dagsläget besvara frågor om storleken på garantitillägget eller vilka som kommer att kunna få det.  Skälet är att vi ännu inte vet hur garantitillägget ska utformas i detalj när det gäller att bedöma rätten till eller när det gäller att beräkna förmånen.

Garantitillägget är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Tanken är att förmånen ska betalas ut till de pensionärer som har lägst pension. Garantitillägget är tänkt att betalas ut från och med augusti 2022.  

Enligt förslaget omfattas cirka en miljon pensionärer av den nya förmånen. I dagsläget talas det om ett belopp på 1 000 kronor i månaden. Cirka en halv miljon pensionärer kommer enligt förslaget eventuellt få maxbeloppet på 1 000 kronor. Beloppet kommer att variera från person till person då en reducering av maxbeloppet kommer att göras vid en viss nivå på den inkomstgrundade pensionen. Det betyder att beloppet kommer att variera från 1000 kronor ner till 0 kronor. Förmånen ska vara skattefri.

Inget beslut ännu

Beslut om införande av garantitillägget, själva utformningen och vilka pensionsbeloppsgränser som kommer att gälla, är inte fattat av riksdagen ännu. En remiss på förslaget väntas under våren från regeringen och ett beslut av riksdagen under försommaren.

Vi kan inte svara på några frågor om belopp

Pensionsmyndigheten kan därför inte idag svara på hur det kommer att bli, om du kommer att kunna få den nya förmånen eller vilket belopp det kan bli.

Blir det ett beslut om att garantitillägget ska betalas ut så behöver ingen ansöka. Pensionsmyndigheten kommer att veta vilka som berörs och göra en uträkning.

Så snart vi har mer att informera om kommer du att kunna läsa det här på vår webbplats.