Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

95 miljoner kronor till tidigare sparare i Allra

| press

Pensionsmyndigheten påbörjar nu inbetalning av 95 miljoner kronor till 86 400 sparare. Pengarna är en del av skadeståndet som tilldömdes Pensionsmyndigheten i Svea hovrätts dom mot Allra 2021.

Nu går den första stora inbetalningen från Pensionsmyndigheten till konton som tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012. Det handlar om drygt 95 miljoner kronor.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra. Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Pengarna har Pensionsmyndigheten fått in från det skadestånd som Svea hovrätt tilldömde Pensionsmyndigheten 2021. Beloppet som fördelas är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna. 86 400 sparare berörs av inbetalningen. Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Fakta om inbetalningen för Allra

Totalt inbetalat belopp: 95 167 642 kronor

Antal berörda sparare: 86 401 personer, varav:

  • 36 251 personer får upp till 1 000 kronor
  • 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor
  • 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor
  • 144 personer får över 3 000 kronor

Fakta berörda fonder

Svensk Fondservice Balanserad

Svensk Fondservice Offensiv

Svensk Fondservice Maximal

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00