Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Återbetalning från avregistrerade fonder

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten har fått in pengar från avregistrerade fonder som nu betalas tillbaka till de pensionärer och sparare som valt dessa fonder för sin premiepension. Sammanlagt återbetalas cirka 285 miljoner kronor från tre fonder.

En av de tre aktuella fonderna, GFG Global Medium Risk Fund, avregistrerades i slutet av 2016. Sparare och pensionärer som då hade fonden har tidigare fått tillbaka nära 610 miljoner kronor i två omgångar. Nu kompenseras cirka 5 000 sparare och pensionärer med ytterligare 50 miljoner kronor. De informeras om detta per brev.

– Med denna återbetalning har spararna fått ut det mesta av fondens värde vid avregistreringen. Vi fortsätter dock att bevaka den långdragna likvidationen, säger Rasmus Bjälkeson som är fondhandelschef på Pensionsmyndigheten.

Rysslandsfonder har lyckats sälja tillgångar

Pensionsmyndigheten återbetalar också pengar till sparare och pensionärer i två rysslandsfonder efter att tillgångar, andra än ryska aktier, har kunnat delas ut av fondbolagen. Gällande Carnegie Rysslandsfond fördelas drygt 228 miljoner kronor till 34 000 sparare och pensionärer. Gällande Nordea Rysslandsfond är återbetalningen på drygt 5 miljoner kronor till cirka 6 800 sparare och pensionärer.

– När vi övertog spararnas andelar i rysslandsfonderna var förhoppningen att det fanns ytterligare värden i fonderna som vi kunde få och fördela till spararna. Nu sker detta och vi fortsätter att bevaka vårt innehav i fonderna och hoppas att framtiden ger möjlighet till ytterligare återbetalning till de drabbade spararna, säger Rasmus Bjälkeson.

Bakgrund GFG

GFG Global Medium Risk Fund, avregistrerades i slutet av 2016. Personer med koppling till fonden hade marknadsfört den med olagliga metoder och fonden medel hade investerats på ett sätt som inte var i andelsägarnas intresse, något som resulterat i förluster.

Bakgrund rysslandsfonder

Det var i juni 2022 som fyra rysslandsfonder avregistrerades från premiepensionens fondtorg i spåren av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Andelsägare ersattes med 0,5 procent av senaste andelskurs när Pensionsmyndigheten övertog fonderna.

För journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00