Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Förenklad planering inför pensionering prisas

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Den digitala tjänsten uttagsplaneraren belönas med utmärkelsen ”The ISSA Good Practice Award for Europe 2022”. Uttagsplaneraren har utvecklats av minPension i samarbete med pensionsbranschen med Pensionsmyndigheten som uppdragsgivare.

Uttagsplaneraren ger den som har fyllt 54 år bättre möjlighet att planera inför pensionen. Nu, tre år efter lansering, har tjänsten fått en prestigefylld utmärkelse.

– Uttagsplaneraren förenklar för den som vill planera sin pensionering och är frukten av ett gott samarbete mellan Pensionsmyndigheten, minPension och pensionsbranschen. Vi på Pensionsmyndigheten är stolta över ISSAs erkännande som visar att vi har haft rätt i vårt fokus på att göra det enklare att planera sin pensionering, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr.

Lena Larsson, internationell samordnare Pensionsmyndigheten, Alexandra Bateman, verksamhetsutvecklare Pensionsmyndigheten, Daniel Barr, generaldirektör Pensionsmyndigheten tar emot ISSA Good Practice Award av Joachim Breuer, President ISSA (längst till höger).

I Uttagsplaneraren kan alla som har fyllt 54 år planera och ta ut sina pensioner. Genom att simulera efter egna preferenser om exempelvis pensioneringsålder eller uttagstakt kan den som planerar sin pension jämföra olika utfall och skapa kontakt med anslutna pensionsbolag.

En typisk användare är mellan 55 och 65 år och har åtta pensionspotter från fem olika källor. Uttagsplaneraren gör det lättare att jämföra olika uttagsalternativ för pensionen och visar exempelvis:

  • hur skillnaden blir om man tar ut pension på kort eller på lång tid,
  • hur storleken på pensionen påverkas av beroende på när man tar ut sina olika pensioner,
  • vad man får i pension efter skatt,
  • en checklista över vad man ska göra vid uttag av sina pensioner.

Fakta ISSA

The International Social Security Association (ISSA) grundades 1927 och är världens enda organisation för socialförsäkringsadministratörer. ISSA ingår i FN-familjen och har 320 medlemmar i 177 länder. 

Fakta ISSA Good Practice Award

Good Practice Award syftar till att uppmärksamma bra och angelägna lösningar och inspirera till förbättringar inom socialförsäkringens område. Sedan utmärkelsen lanserades 2008 har tävlingen fått in över 1 200 bidrag som samlas i en databas. Tävlingen 2022 bedömde 96 bidrag från 32 medlemsorganisationer i 20 länder i Europa.

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00