Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Många överskattar det privata pensionssparandet

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Privat sparande hamnar överst på listan över vilka faktorer som svenska pensionssparare tror påverkar pensionsstorleken mest. Det visar en Demoskopundersökning utförd på uppdrag av Pensionsmyndigheten. I själva verket har privat sparande en relativt liten inverkan på den totala pensionen.

– Många har en övertro på betydelsen av privat pensionssparande. Samtidigt är det få som vet att en av de viktigaste sakerna man kan göra för att höja sin pension är att jobba något eller några år längre, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Demoskop har på uppdrag av Pensionsmyndigheten frågat 1 001 pensionssparare runtom i landet vad de tror påverkar pensionen mest. En tredjedel, 33 procent, tror att privat sparande har störst påverkan. Endast en av tio pensionssparare, 11 procent, tror att tidpunkten för när de väljer att börja ta ut sin pension har störst påverkan.

– För vissa är det extra viktigt med ett eget sparande till pension, exempelvis för företagare. Men för de flesta av oss påverkas pensionen mest av den samlade livsinkomsten, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man väljer att börja ta ut sin pension, säger Agneta Claesson.

För den genomsnittlige pensionstagaren utgör privat sparande 5 procent av hela pensionen. Samtidigt kan ett års extra arbete efter 65 års ålder ge den som snart ska ta ut sin pension mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Den som väljer att gå i pension vid 69 år ålder i stället för vid 65 kan få en ökning av pensionen med hela 32 procent.

I mitten av februari kommer det orange kuvertet att börja skickas ut till landets pensionssparare. Orange kuvertet innehåller information om hur mycket som hittills har tjänats in till den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension.

– Informationen i orange kuvertet visar vad du hittills har tjänat in till din allmänna pension. För att få en bild av hela din kommande pension vid olika pensionsåldrar så loggar du in på Pensionsmyndighetens hemsida. Där finns också information om vad du kan göra för att påverka pensionen, säger Agneta Claesson.

Om Demoskopundersökningen

Undersökningen utfördes via webbintervjuer inom ramen för en slumpmässigt rekryterad webbpanel av Demoskop på uppdrag av Pensionsmyndigheten under perioden 21–27 oktober 2021 och besvarades av 1 001 pensionssparare mellan 18 och 65 år. Frågan löd ”vad tror du påverkar mest hur stor din pension kommer att bli?” och de intervjuade har själva fått skriva sina svar med egna ord.

Mer information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00