Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Många underskattar tjänstepensionens betydelse

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Knappt fyra av tio svenskar, 37 procent, tror att tjänstepension är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Men betydligt fler, 44 procent, tror att privat sparande är viktigast. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag, som infaller den 27 september.

– Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Utan tjänstepension måste du själv spara många tusenlappar varje månad i stället, och det är få som har råd med det, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, en av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Den som har en lön på 39 000 kronor måste spara ungefär 2 000 kronor per månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 5 000 kronor.

Den som saknar tjänstepension och inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få en mycket låg pension – ofta mindre än halva den tidigare lönen.

– Det viktigaste pensionsvalet är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Tjänstepensionen är en kanonbra förmån som många arbetsgivare kunde lyfta fram mer i lönesamtal och vid rekrytering, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och inspirera arbetsgivare att informera sina anställda om tjänstepension. I år står ett tjugotal aktörer bakom temadagen, bland dem fack, arbetsgivare, valcentraler, pensionsförvaltare och myndigheter.

För mer information

Malinda Flodman, pressekreterare på Pensionsmyndigheten
Tel: 072-210 21 60
E-post: malinda.flodman@pensionsmyndigheten.se

Läs mer om Tjänstepensionens dag

Tre tips för en hög pension

  • Om arbetsgivaren har kollektivavtal ingår tjänstepension med bra villkor och låga avgifter per automatik.
  • Om arbetsgivaren saknar kollektivavtal men ändå erbjuder tjänstepension får du välja sparande hos det eller de försäkringsbolag som arbetsgivaren valt ut. Var uppmärksam på vilka avgifter du betalar för sparandet.
  • Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå på inbetalningarna kan vara mellan 4 och 10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

Så stor blir pensionsavsättningen

Den som har en månadslön på 39 000 kronor behöver spara cirka 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver spara cirka 5 000 kronor.

Så stor blir pensionsavsättningen
Månadslön 39 000 kr 49 000 kr 
Avsättning på lön under 38 400 kr 1 755 kr 1 755 kr 
Avsättning på lön över 38 400 kr 180 kr 3 180 kr
Summa tjänstepensionsavsättningar 1 935 kr   4 935 kr 

Räkneexemplet avser en privatanställd tjänsteman som har tjänstepensionen ITP. För att den samlade pensionen ska stå i proportion till den tidigare lönen har arbetsmarknadens parter kommit överens om att fullt ut kompensera den pensionssparare som har en lön som överskrider det lågt satta taket i den allmänna pensionen. Detta innebär att tjänstepensionsavsättningen inom ITP är 4,5 procent av lönen upp till 38 400 kronor. Över taket är avsättningen 30 procent av lönen.

Om Sifofrågan

Sifoundersökningen genomfördes per telefon den 7–15 augusti 2017. Följande fråga ställdes till 1 019 svenskar som ännu inte gått i pension: ”Vilken av följande faktorer tror du är viktigast för att få en hög pension?”. 37 procent svarade ”att jobba på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension”, 44 procent svarade ”att ha ett privat sparande” och 16 procent svarade ”att arbeta länge”. ”Tveksam, vet ej” svarade 3 procent.