Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Ny metod för återbäring i traditionell försäkring

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten beslutar om ändrad metod för återbäring i traditionell försäkring. Den nya metoden med avkastningsränta för fördelning av överskott införs den 1 juni 2023.

Pensionsmyndighetens styrelse har beslutat att ändra metoden för att ge återbäring i premiepensionens traditionella försäkring. Beslutet får effekt från den 1 juni 2023. Då införs en avkastningsränta som månadsvis justerar försäkringarnas värden för att matcha avkastningen på tillgångarna. Avkastningsräntan kan vara positiv eller negativ, vilket innebär att pensionskapitalet både kan öka och minska. Garantierna påverkas inte av metodbytet och precis som idag ändras pensionen bara vid årsskiften.

– Den nya metoden med avkastningsränta är enklare att förstå då vi alltid fördelar ut allt vårt tillgängliga kapital på alla försäkringar. När återbäring framöver fördelas mer frekvent leder det till mindre svängningar i konsolideringen och mer likabehandling då det spelar mindre roll när man väljer den traditionella försäkringen. Avkastningsränta är också ett sätt att hantera återbäringen som sen några år dominerar på tjänstepensionsmarknaden, säger Erland Ekheden, chefaktuarie på Pensionsmyndigheten.

Tidigare har metoden för att ge återbäring varit med en utjämnad återbäringsränta och ett intervall för matchning av försäkringsvärden och tillgångar.

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00