Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Östeuropafonder avregistreras och återköps

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Tre östeuropafonder som handelsstoppats på grund av Rysslands krig i Ukraina avregistreras nu från premiepensionens fondtorg. Förvaltningen av fondandelarna tas över av Pensionsmyndigheten. Avsikten är att senare lösa in fondandelarna för att på så sätt återvinna så stort värde som möjligt till pensionssparare och pensionärer.

Pensionsmyndigheten avregistrerar tre östeuropafonder på premiepensionens fondtorg som har varit stängda för handel sedan i slutet av februari 2022. Sparare och pensionärer som valt fonderna får ett initialt värde tillbaka som motsvarar 25 procent av fondernas nuvarande värdering i premiepensionssystemet. Pensionsmyndigheten räknar dock med att få ett högre värde när fonderna kan säljas och då distribuera överskottet till fondernas sparare och pensionärer.

– Östeuropafondernas långvariga handelsstopp är en konsekvens av deras exponering mot Ryssland och Moskvabörsen. Vi köper nu fonderna av varje sparare och pensionär för att kunna låsa upp premiepensionskontona. På så sätt kan alla fondval, insättningar och uttag som nu ligger på kö släppas igenom, säger Rasmus Bjälkeson som är chef för fondhandeln på Pensionsmyndigheten.

Östeuropafonderna avregistreras efter Fondtorgsnämndens beslut att fonderna inte uppfyller villkoren för ett fondavtal, till stor del eftersom fonderna inte har kunnat handlas på över ett år. Handelsstoppet har låst pensionsspararnas konton också för alla andra transaktioner, exempelvis byten av andra fonder i portföljen. Andelar i en fond som erbjuds på premiepensionens fondtorg måste gå att lösa in inom rimlig tid. Även insättningar av exempelvis arvsvinster och nya pensionsrätter har hamnat på kö.

Fonder som berörs

  • Baring Eastern Europe A (983593)
  • BlackRock - Emerging Europe A2 (987784)
  • East Capital Östeuropa (442483)

Det är 14 950 sparare och pensionärer som har valt någon av östeuropafonderna och som påverkas av beslutet om återköp.

Pensionsmyndigheten avser att lösa in fondinnehaven hos respektive fondbolag om och när fonderna åter öppnar för handel eller om annan lösning uppkommer. Överskott förs över till varje berörd sparares premiepensionskonto. En komplett avveckling kan dock ta flera år.

Pensionärer som till stor del har valt östeuropafonder kan få en påverkan på sin utbetalade premiepension.

– Till spararna i East Capital och Baring har vi goda förhoppningar om att kunna återföra mer pengar till spararna under det kommande halvåret men komplett inlösen kan ta flera år. De som har valt fonder med tunga investeringar i Ryssland har dock fått kännbara effekter på sitt premiepensionskapital, säger Rasmus Bjälkeson.

Ett brev går ut till alla berörda sparare och pensionärer.

För journalister: 

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00