Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten säger upp fondavtal

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Alla fonder som förvaltas av Celina Fondförvaltning, tidigare Catella Fondförvaltning, sägs upp från premiepensionens fondtorg. Det sker efter Pensionsmyndighetens utredning av förvaltarens avtalsefterlevnad.

Pensionsmyndigheten säger upp alla fondavtal för fonder som förvaltas av Celina Fondförvaltning AB, tidigare Catella Fondförvaltning AB. Pensionsmyndighetens utredning visar att fondförvaltaren inte längre uppfyller villkor i Pensionsmyndighetens fondavtal, särskilt gällande hantering av intressekonflikter i samband med närståendeaffärer.

Två av fonderna har varit köpstoppade sedan utredningen startade den 14 januari 2022 och ytterligare två fonder köpstoppas nu i samband med uppsägningen.

– De skärpta kraven på fondförvaltare och fonder i premiepensionens nya fondavtal är en viktig del i spararskyddet på fondtorget. Här ser vi att vår löpande granskning fungerar och får en skyddseffekt för spararna, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.

Det är 27 128 sparare som har valt någon av de fyra berörda fonderna och deras fondkapital förs över till AP7 Såfa eller andra valda fonder.

Ett brev går ut till berörda sparare.

Fonder som avregistreras

  • Catella Avkastningsfond A
  • Catella Småbolagsfond A
  • Catella Sverige Aktiv Hållbarhet A
  • Catella Sverige Hållbart Beta A

Mer information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00