Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsspararna får 400 miljoner kronor från Solidar SICAV

| press

Inlösen av fonden Solidar Sicav Global Fokus har nu påbörjats. Det innebär att 6 500 sparare under nästa vecka får tillbaka 400 miljoner kronor.

Pensionsmyndigheten har fått in 400 miljoner kronor som under nästa vecka återförs till spararna. Pengarna fördelas proportionerligt i förhållande till varje sparares innehav. En mindre slutlikvid beräknas inbetalas senare och fördelas då separat.

– Det här är ett positivt besked för 6 500 sparare som har varit inlåsta på grund av den pågående likvidationsprocessen. Nu får dessa sparare tillbaka de mesta av sina pengar och friheten att kunna välja andra alternativ för sin premiepension, säger Rasmus Bjälkeson som är fondhandelschef på Pensionsmyndigheten.

De pengar som nu förs tillbaka placeras i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa eller i de nya fondval som spararna gör. Alla berörda sparare kommer informeras via brev från Pensionsmyndigheten.

Bakgrund Solidar

I slutet av april sade Pensionsmyndigheten upp samarbetsavtalet med Solidars fonder och beslutade att sälja de nio Solidarfonderna. Åtta fonder som fanns hos fondbolaget Solidar Fonder AB inlöstes under maj och juni 2018. Återbetalningen till spararna uppgick till drygt 16 miljarder kronor. För fonden Solidar SICAV Global Fokus, förvaltad av Lemanik Asset Management Luxembourg S.A, har det tagit längre tid eftersom fondbolaget beslutade att likvidera fonden.

För vidare information

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00