Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Rekordmånga pensionssparare får orange kuvertet digitalt

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I år får 72 procent av pensionsspararna det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten i digitala brevlådor, i stället för med vanlig post. Motsvarande andel för 2021 var 61 procent. Pensionsmyndigheten hoppas att de många digitala utskicken ska leda till att fler pensionssparare gör digitala pensionsprognoser.

Under februari och mars har orange kuvertet från Pensionsmyndigheten landat i brevlådor hos 6 034 000 pensionssparare. Av dessa har 72 procent, eller 4 363 000 personer, fått kuvertet i sin digitala brevlåda. Motsvarande andel under 2021 var 61 procent. Exempel på digitala brevlådor är Digimail, E-Boks, Kivra och Min myndighetspost.

– När du får orange kuvertet digitalt så får du en länk där du kan logga in på pensionsmyndigheten.se. I det fysiska kuvertet finns enbart information om allmän pension, men på vår hemsida kan du få en prognos för hela pensionen och även tips om hur du påverka din pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

I orange kuvertet finns information om intjänad allmän pension. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension och baseras på dina samlade inkomster under hela livet.

Men många har också tjänstepension från sin arbetsgivare. För att se vad man kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar kan man göra en pensionsprognos på Pensionsmyndighetens hemsida. Där finns också tips om hur man kan påverka sin pension.

– De pensionssparare som både öppnar det orange kuvertet och går in på Pensionsmyndighetens hemsida får bättre förutsättningar att fatta beslut som kan leda till en högre framtida pension, säger Agneta Claesson.

Det som främst påverkar storleken på den totala pensionen är vad man tjänar genom hela livet, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man börjar ta ut sin pension.

– Jag förstår att det kan kännas svårt att påverka sin pension. Men för de allra flesta går det ändå att göra något. Du kanske kan minska de perioder i livet då du arbetar deltid, aktivt söka efter en arbetsgivare som har tjänstepension eller förlänga ditt arbetsliv med ett extra år, säger Agneta Claesson.

Den rekordstora ökningen av digitala utskick av orange kuvertet förklaras delvis av att många pensionssparare under pandemiåret 2021 har skaffat sig en digital brevlåda för sitt vaccinationsbevis.

Om man har en digital brevlåda och vill ha sitt orange kuvert på papper igen måste man gå in i den digitala brevlådan och ta bort inställningen om utskicken från Pensionsmyndigheten. Då kommer det orange kuvertet på papper igen vid nästa tillfälle.

Mer information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00

Faktaruta: Orange kuvertet

  1. Varje år får du som tjänat in till den allmänna pensionen ett årsbesked från Pensionsmyndigheten i det så kallade ”orange kuvertet”.
  2. Kuvertet ser olika ut för dig som fortfarande tjänar in till din pension och för dig som är pensionär. Du som fortfarande tjänar in till pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du hittills har tjänat in till din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension. Du som har börjat ta ut din pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du får i pension varje månad under året och vilka utbetalningsdagar som gäller.
  3. Premiepensionen är den mindre delen av din allmänna pension där du själv har möjlighet att välja fonder om du vill. I det orange kuvertet kan du se vilka fonder dina premiepensionspengar är placerade i och hur fonderna har utvecklats under året samt vilka avgifter du betalar. Du kan även jämföra dina fonders värdeutveckling och avgifter med den genomsnittliga premiepensionsspararens.  
  4. Du väljer själv om du vill få ditt orange kuvert i pappersform eller som digitalt utskick.
  5. Logga in på pensionsmyndigheten.se för att se vad du kan komma att få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar, där finns också tips om vad du kan göra för att påverka din pension.

Faktaruta: Detta påverkar din pension

  1. Din pension påverkas främst av vad du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och vid vilken ålder du väljer att börja ta ut din pension.
  2. Den allmänna pensionen administreras av Pensionsmyndigheten. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension som båda grundas på dina inkomster.
  3. De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du haft flera olika arbetsgivare kan du ha tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag.
  4. För de allra flesta blir pensionen högre ju senare de väljer att börja ta ut pensionen. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig som snart ska börja ta ut din pension mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.
  5. Logga in på pensionsmyndigheten.se och se vad du kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar, där finns också tips om vad du kan göra för att påverka din pension.