Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Tre av tio planerar att arbeta längre för att höja pensionen

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Tre av tio pensionssparare, 31 procent, planerar att arbeta något eller några år extra för att få högre pension. Det visar en Demoskopundersökning utförd på uppdrag av Pensionsmyndigheten. Den som vill veta hur stor pensionen kan bli vid olika pensionsåldrar kan logga in på Pensionsmyndigheten.se i samband med att det orange kuvertet snart skickas ut.

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Många känner inte till hur stor betydelse det har för pensionens storlek att vänta med att ta ut pensionen i några år, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Demoskop har på uppdrag av Pensionsmyndigheten frågat 1 001 pensionssparare runtom i landet vad de gör eller planerar att göra för att förbättra sin ekonomi som pensionärer. Tre av tio, 31 procent, svarade att de planerar att arbeta något eller några år extra innan de tar ut sin pension.

– I dag lever vi nästan tre år längre än när dagens pensionssystem infördes på 90-talet, men den genomsnittliga pensionsåldern har varit i stort sett konstant. Det innebär att den totala pensionssumman måste fördelas på fler år än tidigare, vilket ger en lägre pension per månad, säger Agneta Claesson.

Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger den som snart ska ta ut sin pension mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Den som väljer att ta ut sin pension vid 69 års ålder i stället för vid 65 kan få en ökning av pensionen med hela 32 procent.

I mitten av februari kommer det orange kuvertet att börja skickas ut till landets pensionssparare. Orange kuvertet innehåller information om hur mycket som hittills har tjänats in till den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension.

– Informationen i orange kuvertet visar vad du hittills har tjänat in till din allmänna pension. Genom att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida kan du få en bild av hela din kommande pension, inklusive tjänstepension, och tips om hur du påverka din pension, säger Agneta Claesson.

Om Demoskopundersökningen

Undersökningen utfördes via webbintervjuer inom ramen för en slumpmässigt rekryterad webbpanel av Demoskop på uppdrag av Pensionsmyndigheten under perioden 21–27 oktober 2021 och besvarades av 1 001 pensionssparare mellan 18 och 65 år. Frågan löd ”Gör du eller tror du att du kommer att göra något av följande för att förbättra din ekonomi som pensionär”. 31 procent svarade ”Ja” på svarsalternativet ”Planera att arbeta något eller några extra år till”.

Ökning av den totala pensionen per månad vid olika pensionsåldrar

Månadslön 66 år 67 år 68 år 69 år 70 år
Under 44 375 kronor
(7,5 inkomstbasbelopp)
6% 14% 23% 23% 43%

Faktaruta: Detta påverkar din pension

 1. Din pension påverkas främst av vad du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och vid vilken ålder du väljer att börja ta ut din pension.
   
 2. Den allmänna pensionen administreras av Pensionsmyndigheten. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension som båda grundas på dina inkomster.
   
 3. De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du haft flera olika arbetsgivare kan du ha tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag.
   
 4. För de allra flesta blir pensionen högre ju senare de väljer att börja ta ut pensionen. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.
   
 5. Logga in på pensionsmyndigheten.se och se vad du kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar.

Faktaruta: Orange kuvert

 1. Varje år får du som tjänat in till den allmänna pensionen ett årsbesked från Pensionsmyndigheten i det så kallade ”orange kuvertet”.
   
 2. Kuvertet ser olika ut för dig som fortfarande tjänar in till din pension och för dig som är pensionär. Du som fortfarande tjänar in till pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du hittills har tjänat in till din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension. Du som har börjat ta ut din pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du får i pension varje månad under året och vilka utbetalningsdagar som gäller.
   
 3. Premiepensionen är den mindre delen av din allmänna pension där du själv har möjlighet att välja fonder om du vill. I det orange kuvertet kan du se vilka fonder dina premiepensionspengar är placerade i och hur fonderna har utvecklats under året samt vilka avgifter du betalar. Du kan även jämföra dina fonders värdeutveckling och avgifter med den genomsnittliga premiepensionsspararens.  
   
 4. Du väljer själv om du vill få ditt orange kuvert i pappersform eller som digitalt utskick.
   
 5. Logga in på pensionsmyndigheten.se för att se vad du kan komma att få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar, där finns också tips om vad du kan göra för att påverka din pension.

Mer information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00