"Man får inte gamla till sig" säger Dagny Carlsson, den bloggande 107-åringen.
Foto: Ingela Karlsson, Försäkringskassan
När det gäller tjänstepensioner så finns det i grunden ett avtal som reglerar vid vilken ålder som pensionen kan börja betalas ut till dig, samt under hur lång tid.
Det vanligaste är att tjänstepensionen börjar betalas ut vid 65 år, och att den utbetalas livsvarigt, dvs så länge du lever. Men det finns även tjänstepensioner som betalas ut på fem år (privata tjänstemäns ITPK-del, och en del statligt anställdas pension).
Du har möjlighet att själv välja om du vill ha en annan ålder för utbetalning, och också möjlighet ändra utbetalningstidens längd.
Det är då frågan kan uppkomma om du ska välja livsvarig utbetalning eller ta ut den på kortare tid. Det brukar handla om att välja mellan 5, 10, 15 eller 20 års utbetalningstid. Många blivande pensionärer som jag möter undrar hur man ska tänka kring detta. Det finns några enkla saker att ta ställning till innan du fattar beslutet.
Få koll på din(a) tjänstepension(er)
- Har du arbetat ett helt yrkesliv har du med all säkerhet haft mer än en arbetsgivare, och därför troligen också tjänstepension från flera tjänstepensionsbolag. Det är inte helt ovanligt att du har sex-åtta olika tjänstepensioner. För att få koll på vilka tjänstepensioner du har kan du logga in på minpension.se. Där framgår bland annat i vilka bolag du har tjänstepensionen, vid vilken ålder den utbetalas samt under hur lång tid.
- När du är inloggad så fortsätt med att göra en prognos. Den visar hur stora dina tjänstepensionsbetalningar blir per månad om du låter de utbetalas enligt vad avtalen säger. Prognosen kanske visar att du har tjänstepensioner som utbetalas på kort tid, eller tvärt om, att de utbetalas livsvarigt.
Nu har du fått reda på hur din/dina tjänstepensioner kommer att betalas ut om du inte gör något. Det är en bra bas att stå på för att kunna ta beslut om hur du vill ha det och om du vill göra ändringar.
Olika uttagsalternativ
Utbetalning hela livet
En livsvarig tjänstepension utbetalas så länge du lever. Att ha en livsvarig utbetalning på din tjänstepension är att se som en försäkran om att få utbetalning livet ut. Även om du lever tills du blir 100 år (eller längre), får du fortsatt utbetalning från din tjänstepension hela den perioden.
Tidsbegränsad utbetalning
Väljer du en tidsbegränsad utbetalning, är tjänstepensionen slututbetalad efter den tiden. Om du till exempel valt en 5-årig utbetalningsperiod, så är pengarna slut efter din 70-årsdag om du började ta ut den när du var 65 år.
Blandade utbetalningstider
I och med att vi inte vet hur gamla vi blir, kan ett förhållningssätt vara att du inte behöver ta samma beslut för alla dina tjänstepensioner, om du har flera. Du kan sprida utbetalningstiderna på olika längd, men med tonvikt på livsvarig utbetalning. Så kan du få lite högre pension när du är yngre pensionär om du så önskar, men också försäkrat dig om att pensionen inte drastiskt sjunker vid exempelvis 70 års ålder bara för att du har tagit ut hela ditt intjänade tjänstepensionsbelopp på kort tid.
Det viktigaste är att du tar ett medvetet beslut. Och använd som sagt med fördel minpension.se, för testa hur din pension påverkas av olika utbetalningstider.
Det bör avslutningsvis tilläggas, att när det gäller den allmänna pensionen som vi på Pensionsmyndigheten administrerar, utbetalas den alltid livsvarigt.
Tänk på att...
- Underskatta inte din livslängd – Idag lever kvinnor i snitt 21 år och män i 19 år efter det att de fyllt 65 år. Många känner sig pigga och vill leva aktivt långt upp i åren, och du kan bli många år äldre än snittåldern.
- Ha koll på utbetalningstiderna – Gör medvetna val, så att det inte blir en tråkig överraskning att tjänstepensionen är slututbetald utan att du visste om det.
- Skatteeffekter – Om du tar ut tjänstepensionerna på kort tid, kan du komma över brytpunkten för statlig inkomstskatt.
- Ändra i tid – Om du vill ändra förutsättningarna för utbetalningen, kontakta försäkringsbolaget som förvaltar din tjänstepension innan utbetalningen har påbörjats enligt avtal. Annars är det oftast för sent att ändra.
Du kanske är en Dagny?
Att vara pigg & aktiv upp i åldrarna är så klart ingen självklarhet. Men å andra sidan kan du liksom Dagny Carlsson, som blev rikskänd när hon började blogga som 100-åring, vara en person som har ett långt och aktivt pensionärsliv framför dig. Då kan det vara rätt bra att ha en livsvarig utbetalning på pensionen.
Dagny, som fyllde 107 år i maj, jobbade själv under många år med pensionshandläggning, men på Försäkringskassan som var den myndighet som administrerade ålderspensionen då. I samband med hennes födelsedag träffade våra kollegor därifrån henne för en pratstund om arbetslivet, pensionärslivet och hennes karriär som bloggare.
Dagny Carlssons blogg
Du kan också se två dokumentärer om Dagnys liv på SVT Play:
Livet börjar vid hundra
Om jag sätter mig ner nu dör jag