Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Tänk till när du väljer utbetalningstid för din tjänstepension

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Tjänstepensionen kan ofta tas ut under exempelvis fem eller tio år, till skillnad mot den allmänna pensionen som alltid betalas livet ut. Här ger vi dig som snart ska börja ta ut din pension några tips om hur du kan planera uttaget av din tjänstepension. 

Ska du börja ta ut din tjänstepension och funderar över om du ska välja att få den utbetald livet ut eller få hela beloppet under de första åren som pensionär? Då är du inte ensam. En stor del av nyblivna pensionärer tar ut delar av eller hela sin tjänstepension under en kortare tid. Men vilka konsekvenser kan uppstå av det och hur kan du motverka dem? Så här kan du tänka.    

Ett vanligt problem – korta utbetalningstider

När du ska börja ta ut dina tjänstepensioner har du möjlighet att ändra utbetalningstidens längd. Det är då frågan kan uppkomma om du ska välja livsvarig utbetalning eller ta ut tjänstepensionen under en kortare tid. Det brukar handla om att välja mellan 5, 10, 15 eller 20 års utbetalningstid.

En livsvarig tjänstepension betalas ut så länge du lever. Även om du lever tills du blir 100 år (eller längre), får du fortsatt utbetalning från din tjänstepension under hela den perioden.

Om du väljer en begränsad uttagstid, som till exempel fem år, får du ut relativt stora tjänstepensionsbelopp under de första fem åren, men därefter upphör tjänstepensionsutbetalningen helt.

Ta reda på hur det ser ut för dig

Har du arbetat ett helt yrkesliv har du med all säkerhet tjänstepension från flera tjänstepensionsbolag. Det är inte helt ovanligt med sex till åtta olika tjänstepensionsutbetalningar.

För att få koll på vilka tjänstepensioner du har kan du logga in på minpension.se. Där framgår bland annat i vilka bolag du har tjänstepensionen, vid vilken ålder den börjar betalas ut samt under hur lång tid.

När du är inloggad kan du testa att se hur stora dina tjänstepensionsbetalningar blir per månad om du väljer olika utbetalningstider. 

Eftersom vi inte vet hur gamla vi blir, kan ett förhållningssätt vara att du inte behöver ta samma beslut för alla dina tjänstepensioner, om du har flera. Du kan sprida utbetalningstiderna på olika längd, men med tonvikt på livsvarig utbetalning.

Då kan du få lite högre pension som yngre pensionär om du vill, men också försäkra dig om att pensionen inte sjunker drastiskt vid exempelvis 70 års ålder för att du har tagit ut hela ditt intjänade tjänstepensionsbelopp på kort tid. Logga in på minPension.se.

Underskatta inte din livslängd

Medellivslängden för män i Sverige är drygt 81 år. För kvinnor är den nästan 85 år, alltså nästan fyra år högre. En del känner sig pigga och kan leva aktivt långt upp i åren, och du kanske blir många år äldre än den genomsnittliga livslängden. Det kan därför vara viktigt att tänka till vad gäller utbetalning av din tjänstepension.

Så här säger dagens 70 till 75 åringar om tjänstepension

På Pensionsmyndigheten har vi gjort en undersökning som riktar sig till dagens 70–75-åringar där vi bland annat bad dem ge tips till blivande pensionärer om tjänstepensionen. Uppmaningen från dem är att se över uttagstiden av tjänstepensioner och att ta ut tjänstepensionen på minst 10 år eller livet ut.

I samma undersökning uppger en del av 70–75-åringarna att de får ut mindre pension idag jämfört med när de började ta ut sin pension. I många fall beror det på att tjänstepensionen har minskat eller löpt ut. Det framkommer att många av 70–75-åringarna inte vet under hur många år deras tjänstepensioner betalas ut.

I många fall har de bara låtit det förvalda alternativet för utbetalningstid av tjänstepension gälla, eftersom de inte känt till att de hade kunnat ändra det. I vissa fall har det också varit ett medvetet val att ta ut hela eller delar av tjänstepensionen på kort tid, för att stärka en låg pension under de första åren som pensionär.

Tre tips vid uttag av din tjänstepension: 

  1. Ha koll på utbetalningstiderna – Gör medvetna val, så att det inte blir en tråkig överraskning att tjänstepensionen tar slut tidigare än du trott.
  2. Skatteeffekter – Om du tar ut tjänstepensionerna på kort tid så blir beloppet högre, det kan leda till att du kommer över brytpunkten för statlig inkomstskatt och därmed får betala mer i skatt.
  3. Ändra i tid – Om du vill ändra förutsättningarna för utbetalningen, kontakta försäkringsbolaget som förvaltar din tjänstepension innan utbetalningen har påbörjats. Annars är det oftast för sent att ändra.