Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmodellen

Pensionsmodellen är ett verktyg som används för att göra finansiella, 25–90- åriga, simuleringar av pensionssystemet. Simuleringarna sker på makronivå. Det går alltså inte att använda Pensionsmodellen för att göra individuella pensionsprognoser. För detta hänvisar vi till minPension och Typfallsmodellen.

Pensionsmodellen består av två delar –­ en demografidel som följer SCB:s befolkningsprognoser och en del som beräknar pensionssystemets utveckling. Du kan välja olika befolkningsscenarier, tillväxt-, inflations- och avkastningsantaganden för att se hur dessa påverkar pensionssystemets finansiella ställning och pensionsnivåer.

Du får sprida och modifiera verktyget, men inte använda det i kommersiellt syfte utan Pensionsmyndighetens tillstånd. 

Den senaste versionen (2.0) har använts för att beräkna tre scenarier 2022 och innehåller SCB:s befolkningsprognos från 2022. Den har ett nytt basår som har tagits fram med en ny metod. Den föregående versionen (1.6.6) användes till tre scenarier 2019 och har en äldre befolkningsframskrivning med 7 landgrupper.

Observera att du laddar ner en komprimerad fil (zip) som måste packas upp innan du kan köra modellen. Du gör det genom att kopiera den nedladdade mappen (som ligger i zip-filen) till valfri mapp på din hårddisk

Pensionsmodellen version 2.0 (2023-06-15)

Pensionsmodellen version 1.6.6 (2020-09-08)

Så använder du Pensionsmodellen

Verktyget består av ett flertal arbetsböcker i Excel och startas genom att starta "Main".
Systemkrav: Windows 7, 8 eller 10 och 32-bitars Excel 2010 eller senare. Kompatibel med 64-bitars Excel 2016, inte testad på tidigare 64-bitsversioner.

I Användarmanualen finns ett kapitel med "Pensionssystemets framtid i tre scenarier" i Orange Rapport för exempel på tillämpningar av pensionsmodellen. Orange Rapport innehåller även en ordlista som beskriver olika pensionstermer.
Orange rapport

För frågor om Pensionsmodellen kontakta pensionsmodellen@pensionsmyndigheten.se

Vissa användare fått problem med excelfiler som innehåller vba-kod med Microsofts officepaketets uppdateringar. Om du efter nedladdning har problem att köra Pensionsmodellen är detta troligen orsaken.

Problemet uppträder direkt efter att du öppnar filen, då du får ett felmeddelande samtidigt som det så kallade kodfönstret öppnas.

Lösning på problemet

  • Stäng Excel och andra Officeprogram
  • Öppna utforskaren
  • Välj hårddisk för ditt system (normalt C:)
  • Sök efter filer *.exd
  • Ta bort de .exd filer som hittas

Materialet presenteras i excelformat och är packat i en zip-fil. Vill du veta mer om hur man laddar ner, packar upp och läser filerna?

Så gör du för att ladda ner dokument