Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Sommarjobbare och pension

För dig som sommarjobbar och har en relativt låg årsinkomst är det bra att känna till att storleken på din inkomst påverkar din framtida pension. Till exempel finns en nedre inkomstgräns som du måste uppnå för tjäna in till din allmän pension. Det är också bra att veta att det finns fördelar med att tjäna till pensionen tidigt i livet.

Sammanfattning 

För att tjäna in pensionsrätter till allmän pension måste du tjäna över en viss inkomstgräns. Din årsinkomst, som du deklarerar varje år, är används som underlag för att beräkna hur mycket du tjänar in till din allmänna pension. Om din årsinkomst överstiger gränsen för deklarationsskyldighet, 24 238 kronor för år 2024, tjänar du in pengar in till din allmänna pension, från första kronan.

Det finns fördelar med att tjäna in till sin allmänna pension tidigt i livet. Över tid förräntas pensionsrätten att växa och dessutom får du arvsvinster på beloppet fram till den tidpunkten då pensionen tas ut. Varje tusenlapp extra i årslön förväntas ge cirka 26 kronor extra per år livet ut i allmän inkomstgrundad pension om uttagsåldern är 70 år. Dessutom kommer pensionsavsättningen att vara större än det belopp du betalar i inkomstskatt om din årsinkomst är upp till 242 000 kronor per år.

Rapport publicerad 2024-05-13

Tidigare rapporter i serien