Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Skatt och pension - frågor och svar

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring pension och skatt.

Varför har jag inte fått någon kontrolluppgift?

Det är Skatteverket som sammanställer alla årliga skattepliktiga inkomstuppgifter (kontrolluppgifter). Nya regler sedan 2019 gör att vi inte längre skickar någon årlig kontrolluppgift till dig från Pensionsmyndigheten. Du kan se alla dina skattepliktiga
inkomstuppgifter hos Skatteverket.

Skatteverket 

Vill du endast ha inkomstuppgifter om Pensionsmyndighetens utbetalningar loggar du in hos oss.

Logga in på Mina sidor

Om du behöver uppgifter om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd  hämtar du dem genom att logga in hos oss på Pensionsmyndigheten. Har du inte e-legitimation kontaktar du oss enklast via e-post.

Skicka e-post 

Du kan också kontakta kundservice på telefon 0771-776 776.

Det står i mitt årsbesked att det dras ett extra skatteavdrag på min pension. Hur mycket?

Du kan enkelt ta reda på vilken skatt vi drar på din pension genom att logga in på Mina sidor. Om du till exempel har ett extra skatteavdrag kan du se det där. Du kan också ändra skatteavdraget.

Logga in på Mina sidor

Jag gick i pension förra året och mitt deklarationsbesked som jag fått i år står det att jag betalat in alldeles för lite skatt. Hur kan det ha blivit så?

Det beror på att du får pension från flera håll, dels från staten men också från dina tidigare arbetsgivare. Var och en som betalar ut pengar till dig gör ett preliminärt skatteavdrag på din pension. Det kan göra att ditt totala skatteavdrag blir för lågt.

Pensionsmyndigheten drar skatt enligt den skattetabell som gäller i den kommun där du bor och det grundavdrag som gäller för dig ingår i tabellen. Tjänstepensionsföretagen drar normalt 30 procent i skatt. I din deklaration finns en skatteuträkning där all preliminärt inbetald skatt lagts samman och avräknas mot den slutliga skatten.

Om statlig inkomstskatt på Skatteverkets webbplats

Vad kan göra för att slippa det här?

I årets deklaration kan du inte göra något. Men om du vill slippa kvarskatt nästa år bör du se till att det görs ett högre preliminärt skatteavdrag på dina pensionsinkomster i fortsättningen. Det bästa är om du begär att det dras ett högre skatteavdrag på den pensionsinkomst som är högst.

Vill du att högre skatt dras på tjänstepensionen eller på din privata pensionsförsäkring får du vända dit till det bolag som betalar ut den pensionen. Du kan också ansöka om jämkning av skatten hos Skatteverket. Dit kan du också vända dig om du vill ha mer information i denna fråga.

Vill du att Pensionsmyndigheten gör ett högre skatteavdrag kan du anmäla det via Mina sidor och tjänsten Ändra skatt på din pension.

Ändra skatteavdrag på din pension

Skatteavdrag och jämkning på din pension

Jag har begärt jämkning av min skatt, men nu dras det för lite skatt ändå.

Då får du be om en ny jämkning. Det gör du hos Skatteverket. Om du har e-legitimation, till exempel BankID, kan du ansöka elektroniskt på Skatteverkets webbplats. Där finns även blanketter att fylla i och skriva ut för den som saknar en e-legitimation. Blanketter hittar du även på Skatteverkets servicekontor.

Skatteverkets webbplats

Hur påverkas skatten när jag tar ut allmän pension?

När du tar ut den allmänna pensionen betalar du skatt på den precis som på lönen.

På Skatteverkets webbplats kan du få mer information om skatter. Tänk också på att skatten på pensionen är högre än skatten på motsvarande arbetsinkomst.

Skatteverkets webbplats

Hur ser jag till att jag inte betalar för lite skatt det år jag börjar ta ut pension?

För att du ska få rätt skatteavdrag det år du tar ut din pension är det viktigt att begära jämkning hos Skatteverket. Skatteuttaget från den månad du tar ut pension kan annars bli alldeles för lågt i förhållande till din totala årsinkomst.

Din tidigare arbetsgivare drog nämligen skatt, som om du skulle haft din lön under hela året och Pensionsmyndigheten kommer, om du inte begär jämkning, att dra skatt som om du haft din pension under hela året.

Även under din tid som pensionär kan det vara viktigt att begära jämkning, speciellt om du har inkomster från flera håll.

Kommer skatten bli lägre om jag väntar med att ta ut pensionen?

Skatten på din pension blir lägre om du väntar med att ta ut den tills det år du fyller 66 år. Fortsätter du att jobba blir skatten på din lön också lägre jämfört med den skatt du skulle behöva betala om du tar ut pensionen och den är lika stor som din lön.

Exempel:

Två personer har båda en pension på 180 000 kronor per år. En av dem tar ut sin pension vid 62 års ålder medan den andra väntar med sitt uttag till 66 års ålder. Skillnaden i nettopension mellan de två pensionärerna blir då cirka 1380 kronor per månad.

Orsaken är det förhöjda grundavdraget för den äldre pensionären.

Om jag tar ut pension vid 62 års ålder och ändå fortsätter att arbeta, får jag jobbskatteavdrag på både lön och pension?

Nej, du får bara jobbskatteavdrag på din lön, inte på pensionen.

Får min arbetsgivare betala lägre avgifter om jag fortsätter att jobba efter att jag fyllt 65 år?

Ja, det är riktigt. Vid arbete från ditt 66:e levnadsår betalar din arbetsgivare endast ålderspensionsavgift på 10,21 procent.