Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Ändra storlek på ditt pensionsuttag

Du som pensionär kan när som helst ändra hur mycket pension du vill ta ut, göra ett uppehåll eller se över din försäkringsform av premiepensionen. 

Du kan själv välja om du vill ta ut hela månadsbeloppet av din allmänna pension, delar av den, bara ta ut premiepensionen, eller göra ett uppehåll. Du kan fortsätta jobba och samtidigt ta ut pensionen om du vill det. Du kan också byta från fondförsäkring till traditionell försäkring.

När börjar ändringen gälla?

  • Vill du öka ditt uttag av allmän pension kan det tidigast ändras till en högre andel från och med samma månad som din ansökan kommer in.
  • Om du vill minska eller helt avstå från uttag av allmän pension kan det tidigast ändras från och med månaden efter det att vi fått din ansökan.

    Med allmän pension avses inkomstpension, eventuell tilläggspension garantipension och inkomstpensionstillägg eller premiepension.

  • Vid byte av försäkringsform gäller ändringen från och med månaden efter ansökan inkom. 

Ändra storlek på ditt pensionsuttag

Du kan logga in på Mina sidor med din e-legitimation och enkelt ändra storlek på ditt uttag av pensionen. 

Om du inte har möjlighet att ansöka digitalt

Om du inte har möjlighet att ansöka digitalt genom att logga in med ditt bankID kan du besöka närmaste servicekontor så hjälper vi dig med en blankett.

Besök ett servicekontor eller kontakta kundservice

Byte av försäkringsform

Det går fortare och är mer enkelt att använda e-tjänsten, men saknar du e-legitimation kan du beställa hem en blankett som du fyller i och skickar tillbaka till oss. Därefter säljer vi av dina fonder och flyttar ditt kapital till traditionell försäkring.

Beställ blankett Ansökan byte av försäkringsform - PM8302