Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.
Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.
Från det år du fyller 66 år eller 67 år (gäller från 2023) betalar du lägre skatt på din pension än du gjort tidigare år, oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 66 år eller 67 år (gäller från 2023).
Ta reda på vilken skatt som dras
Du ser på ditt utbetalningsbesked hur stort skatteavdrag Pensionsmyndigheten gör på din pension varje månad.
Saknar du din kontrolluppgift?
Det är Skatteverket som sammanställer alla årliga skattepliktiga inkomstuppgifter (kontrolluppgifter). Nya regler sedan 2019 gör att vi inte längre skickar någon årlig kontrolluppgift till dig från Pensionsmyndigheten. Du kan se alla dina skattepliktiga
inkomstuppgifter hos Skatteverket.
Pensionsmyndighetens utbetalningar
Logga in med din e-legitimation för att se inkomstuppgifter om Pensionsmyndighetens pensionsutbetalningar och uppgifter om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
Har du inte e-legitimation kontaktar du oss enklast via e-post eller kontaktar oss på kundservice.
Du ansvarar själv för att rätt skatt dras
Den utbetalare som betalar ut det högsta beloppet, huvudarbetsgivare, är för många pensionärer Pensionsmyndigheten (eller arbetsgivaren om man fortfarande jobbar). Huvudarbetsgivare drar som regel skatt enligt skattetabellen för den kommun du bor i och som om det är den enda inkomsten du har. Övriga utbetalare gör ett schablonavdrag på 30 procent.
Om du har en hög tjänstepension eller privat pension eller bor i en kommun med hög skattesats kan det då bli ett för lågt sammanlagt skatteavdrag. Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Det sker ingen samordning mellan dina olika utbetalare och därför behöver du själv titta på de skatteavdrag som görs av olika utbetalare och också titta på om det är tillräckligt skatteavdrag som görs.
Hur gör jag för att undvika kvarskatt?
Fortsätta jobba eller börja ta ut pension?
Fortsätter du att jobba istället för att ta ut din pension betalar du lägre skatt på din lön än du gjort under tidigare år. Det beror på att skatteavdraget på din lön är olika beroende på hur gammal du är. Den lägre skatten beror på att du får ett förhöjt jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag på din lön från det år du fyller 66 år eller 67 år (gäller från 2023).
Detsamma gäller för din pension. Tar du ut din pension det år du fyller 66 år eller 67 år (gäller från 2023) blir din skatt lägre än om du exempelvis tar ut din pension mellan 63 och 65 år (för samma pensionsbelopp). Det förhöjda grundavdraget gäller från det 66:e och 67:e levnadsåret (gäller från 2023) även för dig som tagit ut pensionen tidigare.
Det förhöjda jobbskatteavdraget och det förhöjda grundavdraget innebär tillsammans att du endast behöver betala cirka åtta procent i skatt på en lön upp till en viss nivå.
Pension och skatt
Är du 66 år eller äldre och arbetar samtidigt som du tar ut pension?
Egenföretagare och egenavgifter
Skatteavdrag på svensk pension för dig som bor utanför Sverige
Har du frågor om skatt?
Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om skatt.
Sammanfattning
- Tar du ut hel pension gör Pensionsmyndigheten skatteavdrag som huvudarbetsgivare.
- Skatten som dras är den skattesats som gäller i din kommun.
- Arbetar du under och efter det år du fyller 66 år eller 67 år (gäller från 2023) får du lägre skatt på din lön än du fått tidigare år.
- Även pension beskattas lägre från det år du fyller 66 år eller 67 år (gäller från 2023).