Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Anmäl förändringar som kan påverka din pension - du som bor utanför Sverige

Även om du bor utanför Sverige är det du själv som måste anmäla förändringar som påverkar din pension. Till exempel om du flyttar, får ändrad pension eller om du ändrar civilstånd. 

Du ansvarar själv för att meddela oss om det skett en förändring som kan påverka din pension. Om du får för mycket pengar kan du bli skyldig att betala tillbaka dem.

Det här behöver du anmäla om du har allmän pension från Sverige

  • Om du är boende utanför Sverige och flyttar till ett annat land är det inte säkert att du får behålla din garantipension eller ditt inkomstpensionstillägg. Garantipension betalas bara ut till EU, EES, Schweiz och i vissa fall Kanada. Inkomstpensionstillägget betalas bara ut till EU, EES, Schweiz eller ett så kallat konventionsland (ett land Sverige har avtal med om social trygghet).
  • Om du får ny eller ändrad pension eller livränta från ett annat land. Den kan påverka beräkningen av din svenska pension.
  • Flyttar du mellan två adresser i ett annat land behöver du anmäla det till oss. Annars kan du gå miste om viktig information från oss.
  • Har du änkepension och änkelivränta och gifter dig eller ändrar civilstatus behöver du anmäla det till oss. Ditt civilstånd påverkar din rätt till änkepension.
  • Du har flyttat ihop med din make, maka eller registrerade partner efter att ni har bott isär, eller du flyttar ihop med någon som du tidigare varit gift eller registrerad partner med.
  • Du som gifter dig eller blir sambo med någon du har eller har haft barn tillsammans med sen tidigare. Ditt civilstånd påverkar beräkningen av din allmänna pension.

Så anmäler du ändringar till oss

Ring kundservice: +46 498-200 700

E-post till international@pensionsmyndigheten.se

Ändringar som innehåller personuppgifter ska meddelas i ett undertecknat brev till:

Pensionsmyndigheten
839 77 Östersund
SWEDEN

Ändra din utlandsadress

När du bor i ett annat land omfattas du inte av den svenska folkbokföringen. Därför måste du själv anmäla till oss om du flyttar till en ny adress.

  • Det är viktigt att Pensionsmyndigheten har din aktuella adress för att vi ska kunna skicka utbetalningsbesked, kontrolluppgifter, levnadsintyg och annan information till dig.
  • Har du pension från Sverige kan storleken på pensionen påverkas beroende på vilket land du bor i eller flyttar till. Därför är det viktigt att du anmäler din nya adress till oss så fort som möjligt. 
  • Om utbetalningen blir felaktig på grund av att vi saknar rätt uppgifter kan du bli återbetalningsskyldig.

Skicka dina nya adressuppgifter till oss

Skicka dina nya adressuppgifter och ditt svenska personnummer i ett undertecknat brev till:

Pensionsmyndigheten
839 77 Östersund
SWEDEN

Vi kan inte ta emot adressändring via fax, e-post eller telefon.