Att tänka på när börsen går ner | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Att tänka på när börsen går ner

Som myndighet får vi inte ge individuella ekonomiska råd. Du som privatperson har ansvaret för hur din premiepension är placerad.  

Men generellt sett har du som sparar till din premiepension under flera decennier möjlighet att ta igen både större och mindre börsfall. Av den anledningen är ett börsfall som vi nu ser av mindre betydelse för dem och du behöver alltså inte göra något med anledning av tillfälliga upp- och nedgångar.

Har du endast upp till ett par år kvar tills du ska ta ut pensionen har du en mycket liten del av din totala pension placerad i premiepensionen. För dig är inkomstpension eller tilläggspension den absolut största delen av den allmänna pensionen. Av den anledningen blir effekten inte så stor, även om du givetvis får något mindre premiepension.

Byta försäkringsform under börsfall

Du kan ha kvar dina fonder när du går i pension. Det kallas fondförsäkring och påverkar inte rätten till bostadstillägg eftersom du då tar ut full pension. Du bör alltså inte vänta med att ta ut premiepensionen för då riskerar du din eventuella rätt till bostadstillägg. Ska du gå i pension nu kan du genom att ha fondförsäkring undvika att "realisera förlusten".

Om du går över till traditionell försäkring i ett läge där aktiemarknaderna rasat och värdet på din premiepension är lågt, blir din pension också lägre. Genom att ha kvar fonderna i fondförsäkring den tid det tar till krisen är över och värdet på fonderna har vänt upp igen kan du hantera börsfallet.

Prognos ger överblick

Ett generellt råd är att logga in på Mina sidor, där får du en överblick över ditt pensionssparande och hur mycket och vilka delar som är placerade på börserna. 

Logga in på Mina sidor

Stöd för ditt fondval

Ta hjälp av våra verktyg för att se hur risk, kostnad, tid och helhet påverkar ditt fondval.

Stöd för ditt fondval