Stöd för ditt fondval | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Driftmeddelande systemunderhåll

16 november klockan 15.00 till 18 november klockan 15.00 har vi ett systemunderhåll. Under den tiden kan du inte logga in på Mina sidor. Vi ber om överseende med detta.

Stöd för ditt fondval

Här får du stöd kring vad du kan tänka på när det gäller att byta fonder i premiepensionen. Risk, tiden du sparar och avgifter har stor betydelse för hur dina fonder utvecklas över tid. Därför kan det vara bra att veta hur du kan göra ett genomtänkt fondval för din premiepension.

Du kan själv påverka din premiepension genom att göra ett eget fondval eller låta statens sparalternativ AP7 Såfa förvalta din premiepension om du inte vill göra ett eget val.

Risk är också en möjlighet

För att få chans till en bra värdeutveckling kan du behöva ta högre risk. Aktiefonder varierar mer i värde under spartiden än ett räntesparande med låg risk, men har ofta en högre värdeutveckling.

Mer om risk

Fondavgiften påverkar din pension

Fondavgifterna är en av de viktigaste faktorerna som avgör hur stor pension du får. Genom att välja en förvaltare med låga avgifter ökar du dina chanser till en bra pension.

Fondavgifterna påverkar ditt sparande

Spartiden har betydelse

En lång tid för sparande är nyckeln till en högre pension. Ju längre du arbetar desto högre pension får du. Ju längre tid du har på dig att spara, desto mer hinner pengarna växa.

Spartiden påverkar din pension

Tänk hela pensionen

Genom att betala skatt så tjänar du in till din allmänna pension. De allra flesta har även en tjänstepension från arbetsgivaren.  

Se hur risknivåer påverkar hela din pension

Har du frågor om fondval?

Vanliga frågor om premiepensionsfonder och fondbyte

Sök och jämför fonder

Du kan söka och jämföra premiepensionsfonder som ingår i vårt fondtorg för att kunna göra val för din premiepension.

Sök och jämför fonder

Fondvalsguiden

Tidigare hade vi en tjänst som hette Fondvalsguiden som fungerade som ett stöd för att byta fonder. Informationen ovan och stödverktygen ersätter under en tid själva Fondvalsguiden.