Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Fondvalsguiden - stöd för ditt fondval

Att välja fonder i premiepensionen är ganska enkelt. Vi har tagit fram några verktyg som kan hjälpa dig att göra ett genomtänkt val som passar dig. 

Du kan själv påverka din premiepension genom att placera dina pengar i fonder. Vilken fond som passar dig kan du med hjälp av våra verktyg komma fram till. Ett av våra verktyg är Fondvalsguiden som har tagits fram för att underlätta för dig som pensionssparar. Guiden hjälper dig att ta ställning till hur du vill förvalta din premiepension. 

Stöd i premiepensionsvalet

Vill du ha stöd när du placerar din premiepension kan du använda vårt verktyg Fondvalsguiden.  

Du kan också använda våra övriga verktyg för att se hur olika faktorer och variabler påverkar ditt fondsparande.

Risk är också möjlighet

För att få chans till en bra värdeutveckling måste du ta risk. Aktiefonder varierar mer i värde under spartiden än ett räntesparande med låg risk, men har ofta en högre värdeutveckling

Riskverktyg

Kostnaden är viktig

Kostnaderna är en av de viktigaste faktorerna som avgör hur stor pension du får. Genom att välja en förvaltare med låga avgifter ökar du dina chanser till en bra pension.

Kostnadsverktyg

Spartiden har betydelse

En lång tid för sparande är nyckeln till en högre pension. Ju längre du arbetar desto högre pension får du. Ju längre tid du har på dig att spara, desto mer hinner pengarna växa.

Tidsverktyg

Tänk hela pensionen

Jobba och betala skatt - då tjänar du in till din allmänna pension. De allra flesta har även tjänstepension från arbetsgivaren. Många klarar sig bra på de två delarna av pensionen.

Helhetsverktyg

Har du frågor om fondval?

Vanliga frågor om premiepensionsfonder och fondbyte