Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Ändrade regler för skatt 2023 – lönar sig ännu mer att jobba längre

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I en ny rapport går Pensionsmyndigheten igenom skatteeffekter och hur dessa påverkar blivande pensionärer och pensionärer. Rapporten visar bland annat att ett senare uttag av pensionen ger högre allmän pension och att det blir lägre skatt vid fortsatt arbete och vid ett senare pensionsuttag för personer bosatta i Sverige.

– Tidpunkten man väljer att ta ut pension kan göra stor skillnad i plånboken. Jobbar man längre tjänar man ihop mer till pensionen. Det är även skattemässigt förmånligt att arbeta längre upp i åldrarna. Det beror bland annat på det jobbskatteavdrag som införts och att inkomstskatten på lön är mycket låg för äldre löntagare. Inkomstskatten på lön är till exempel åtta procent upp till 305 000 kronor om löntagaren inte tagit ut sin pension, från det år löntagaren fyller 67 år, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten och ansvarig för rapporten.

– Om man står inför att välja att ta ut sin pension så är det extra viktigt att ha kunskap om det förhöjda grundavdrag som man nu får från 67 års ålder istället för vid 66. Ett år kan då göra stor skillnad för ekonomin. Och även om man inte är i precis den åldern är det bra att ha kunskap om de ekonomiska konsekvenserna när man väljer tidpunkt för sitt uttag av pension och när man väljer att sluta sitt lönearbete, säger Stefan Granbom.

Rapporten går även kort in på andra områden som skatt för pensionärer bosatta utanför Sverige.

Mer om Rapporten

Pension och skatt 2023 - Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar

Mer information till journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00