Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Dags för utlandspensionärernas årliga levnadsintyg 2021

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Nu skickar Pensionsmyndigheten ut de årliga levnadsintygen till alla som får pension utbetald i utlandet. Levnadsintygen måste lämnas in för att pensionsutbetalningarna ska fortsätta.

I år ombeds cirka 163 000 personer intyga att de lever för att få en fortsatt pensionsutbetalning till utlandet. För en majoritet av dem, cirka 106 000 personer, sker intygandet automatiskt tack vare ett elektroniskt utbyte med åtta länder. Det elektroniska utbytet berör de som får pension utbetald till Finland, Norge, Danmark, Island, Tyskland, Polen, USA och Spanien.

– Den som får vårt brev och därmed behöver intyga att man lever, gör det enklast på pensionsmyndigheten.se. Där skickar man in levnadsintyget via webbformulär eller via svensk e-legitimation, säger Per Henriksson, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten.

Boende i Storbritannien behöver intyga själva

Det elektroniska utbytet med Storbritannien har upphört med anledning av att Storbritannien lämnat EU. Därför behöver 4 311 boende i Storbritannien själva intyga att de lever.

Så lämnar man levnadsintyg

Ordning för när man ska lämna levnadsintyg beskrivet översiktligt med illustrationen.
Karta över var de flesta svenska utlandspensionärer bor i världen år 2021. Majoriteten bor i Finland, Norge, Danmark, Island, Tyskland, Polen, USA och Spanien.

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00