Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Många förlorar på att börja ta ut pensionen tidigt för att placera pengarna

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten går i en ny rapport igenom fördelar och nackdelar med att ta ut sin pension tidigt och placera pengarna samtidigt som man fortsätter att arbeta. För de allra flesta lönar det sig inte.

– Det finns fördelar och nackdelar med att ta ut sin pension i förtid och placera pengarna samtidigt som man fortsätter att jobba men för de flesta lönar det sig inte. Det finns risk att värdeutvecklingen inte är tillräckligt hög och risk att det blir en lägre pension totalt sett.  Om du får rådet att ta ut den allmänna pensionen och placera den bör du vara kritisk. Oftast lönar det sig för företagen som säljer på dig det här men inte för dig, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

Att börja ta ut den allmänna pensionen för att placera pengarna innebär att man börjar ta ut pengarna tidigt, tidigast från 62 års ålder, och placerar dem i en kapitalförsäkring eller i en annan sparform samtidigt som man fortsätter att arbeta. De som gör så hoppas att pengarna ska växa mer än om de hade väntat med att ta ut sin allmänna pension.

–  Många missar att ta reda på vad som händer till exempel vid en dålig utveckling på börsen samt vilka olika avgifter som måste betalas. För de som väljer tidsbegränsat uttag bör man hålla koll på hur pensionen ser ut efter att de placerade pengarna har tagits ut, säger Ann-Christine Meyerhöffer.

Mer information och rapporten

Hur påverkas din ekonomi av ett tidigt uttag av pensionen för placering?

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00