Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Småbarnsföräldrar riskerar lägre pension

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

En undersökning TNS Sifo gjort på uppdrag av Pensionsmyndigheten visar att 77 procent av de tillfrågade kvinnorna tar ut all eller det mesta av föräldraledigheten. För män var siffran 23 procent. Nu startar en informationskampanj för att visa hur man kan påverka sin pension.

Undersökningen, där 1050 föräldrar med barn upp till 18 år tillfrågats om pension, indikerar att många saknar kunskap om hur uttag av föräldraledighet och vård av barn påverkar pensionen. 86 procent av männen uppger till exempel att de alltid arbetar heltid.

– Många nyblivna föräldrar känner inte till att deltidsarbete under långa perioder påverkar pensionen negativt. Om man är gift går det att jämna ut skillnaderna genom att den med högre inkomster för över premiepension till den med lägre inkomster, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Med den här kampanjen vill vi skapa kännedom hos småbarnsföräldrar om att hela livet räknas när det handlar om pensionen, och att fördelningen av ansvar för familjen kan påverka pensionen, säger Sofia Wagner, chef för kommunikationsenheten på Pensionsmyndigheten.

Kampanjen startar den 1 september och pågår i huvudsak till och med november. Den består av korta filmer med tips på Facebook, annonser och banners i målgruppens medier samt ett samarbete med ett urval bloggare och Instagram-profiler. En folder delas även ut till nyblivna föräldrar via Babybox och Babybag.

Mer om hur småbarnstiden kan påverka pensionen

Om undersökningen: Under mars/april 2015 gjorde TNS Sifo via sin webbpanel 1050 intervjuer med föräldrar med barn upp till 18 år. Frågeställningarna gick främst igenom kunskap om vad som påverkar framtida pensionsnivåer.