Rådgivnings-, förvaltnings- och försäkringstjänster - frågor och svar | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Rådgivnings-, förvaltnings- och försäkringstjänster - frågor och svar

Frågor och svar om förvaltnings- och rådgivningstjänster för den allmänna pensionen. Kontakta oss om du har frågor som du inte får svar på.

Har försäkringsrådgivarna något med den allmänna pensionen att göra?

Nej. Försäkringsrådgivare är privata företag som drivs i vinstsyfte. Mot en dyr avgift erbjuder de sig att placera din framtida pension i olika typer av försäkringslösningar. Deras verksamhet är inte en del av den allmänna pensionen och har därför ingenting med Pensionsmyndigheten att göra. 

Fondrådgivarnas tjänster har inget med premiepensionen att göra och Pensionsmyndigheten tar aldrig kontakt för att ge rådgivning om  premiepensionen.

Jag är kund hos ett förvaltningsföretag, hur gör jag för att ändra eller avsluta min förvaltningstjänst?

Ta kontakt med fondrådgivaren och  ta kontaktuppgifter på personen du pratat med och säkerställ att du får en skriftlig uppsägning.

Försäkringsrådgivarna erbjuder efterlevandeskydd. Finns det i den allmänna pensionen också?

Nej. Det finns inget efterlevandeskydd för inkomstpensionen. Om du dör fördelas din pensionsbehållning på de efterlevande personerna i din årskull. Däremot kan du teckna ett efterlevandeskydd för premiepensionen i samband med att du börjar ta ut din premiepension.

Det efterlevandeskydd som fondrådgivaren erbjuder omfattar varken inkomstpensionen eller premiepensionen.

Mer om efterlevandeskydd för premiepension

Samarbetar Pensionsmyndigheten med förvaltningsföretag?

Vi har inget samarbete med förvaltningsföretag som ringer upp pensionssparare och säljer olika extratjänster i anknytning till ditt premiepensionssparande. Inte heller bedriver vi som myndighet den typen av verksamhet själva.