Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Är du också ute och lever ihop pension?

Pensionens delar i pensionspyramiden kan se olika ut beroende på hur din vardag ser ut. Om du känner till vad som påverkar pensionen och vad du själv kan göra, och loggar in då och då för att se din pensionsprognos är du på god väg.

Det viktigaste för din pension är

  • Hur mycket du tjänar genom hela livet.
    Hela livets inkomster påverkar storleken på din totala pension.
  • Om du har tjänstepension.
    Att du har tjänstepension via din arbetsgivare under arbetslivet är viktigt för att få en bra total pension.
  • Vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.
    Väljer du att gå i pension tidigt blir din pension lägre hela livet ut, går du senare blir pensionen högre hela livet ut. Detta gäller varje månad.
Pensionen kan bestå av eget sparande, tjänstepension och allmän pension i form av inkomst- och premiepension

Pensionspyramiden kan se olika ut

Din egen pyramid kan se annorlunda ut än den du ser här. Här är några personers berättelser och hur deras pensionspyramider ser ut just nu. 

Noura, banktjänsteman, 29 år

Jag har inte hunnit arbeta så många år ännu, men det känns som att jag är på god väg att tjäna in till min allmänna pension och tjänstepension fick jag vid anställningen.

Jag har även börjat spara lite privat, men det känns inte så prioriterat i dagsläget. Nu vill jag först och främst ha råd med en bostad och fortsätta utvecklas i mitt jobb. Jag har insett att tjänstepensionen är en viktig del av pensionen, men sedan kanske jag sparar lite privat om jag har råd. 

Marko, fysioterapeut, 36 år 

Jag hade extrajobb under tiden jag studerade till fysioterapeut och det gjorde att jag tjänade in till min allmänna pension under tiden.

Det är kul att ha koll på sina fonder i premiepensionen, och ibland har jag valt egna fonder, men nu har jag gått tillbaka till statens förvalsalternativ AP7 Såfa. Ett bra alternativ om man inte vill bry sig så mycket om sitt fondval.

Innan jag blev anställd hade jag egen firma, och började då också spara privat eftersom jag inte hade någon tjänstepension. Men nu som anställd har jag fått tjänstepension.  

Camilla, arkitekt, 55 år

Jag har under större delen av mitt arbetsliv varit egen företagare. Till en början var det svårt att förstå hur pensionen funkade och jag tjänade inte in så mycket allmän pension eftersom det beror på hur stort överskott man deklarerar eller vilken lön man tar ut.

Tjänstepension har det inte blivit så mycket heller eftersom jag mest har varit egen företagare. Däremot har jag sparat privat en del och tänker nu också börja kompensera ännu mer för att jag inte har någon tjänstepension från en arbetsgivare. Jag funderar också på att jobba lite längre, kanske upp till 67-68 år om jag orkar. Det ger ju också en högre pension!

Mikael, byggjobbare, 58 år

Jag började jobba tidigt och har varit anställd hela mitt liv. Det har ju gjort att jag tjänat in till min allmänna pension under många år och samtidigt alltid haft arbetsgivare som betalat in till min tjänstepension.

Jag har sparat lite privat under åren, men jag ser dessa pengar mest som ett litet extra tillskott för skojiga saker framöver.

Jag tror inte att jag orkar jobba längre än till 65 år, men det får tiden utvisa. Om inte annat kan jag jobba lite och ta ut pension samtidigt!  

Hur orange, blå och grön är din pensionspyramid?

Du kan snabbt se din framtida pension och vad du kan få per månad när du loggar in. Prognosen visar även hur mycket av din framtida pension som är allmän pension (orange), tjänstepension (blå) och eget sparande (grön). Du kan också se hur din pension påverkas av vid vilken ålder du väljer att ta ut den.

Hjälp att förstå ditt orange kuvert

Så här läser du orange kuvert

Digitala informationsmöten

Vill du veta mer om pensionen och hur den fungerar? Vi har digitala sändningar för dig som planerar din pension, är mitt i arbetslivet, egen företagare eller vill veta mer om bostadstillägg. Ingen föranmälan behövs och du kan även delta via din mobil eller padda. Välkommen! Digitala informationsmöten