Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Det här behöver du veta om kollektivavtal och tjänstepension

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Jobbar du på en arbetsplats som har kollektivavtal? Vad bra, det betyder att du har tjänstepension från din arbetsgivare. Om det inte finns kollektivavtal behöver du själv ha koll. Här kommer tipsen! 

Idag den 17 mars är det kollektivavtalets dag. Det brukar uppmärksammas lite extra av exempelvis fackförbunden som vill lyfta fördelarna med den svenska modellen, det vill säga att fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna tillsammans kommer överens om villkor kring till exempel lön, arbetstid, försäkringar, semester och tjänstepension.

Fördelar med kollektivavtalad tjänstepension

Tjäntepension är det du får utöver den allmänna pensionen den dag du slutar jobba. Det finns flera fördelar med en kollektivavtalad tjänstepension.  

  • I de kollektivavtalade tjänstepensionerna har fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna pressat priserna för att du som anställd ska få så mycket som möjligt i pension.
  • Tjänstepensionen du får med kollektivavtal ser likadan ut för alla i samma ålder inom samma avtalsområde. Du kan vara säker på vad du har. 
  • I kollektivavtalad tjänstepension ingår fler försäkringar, exempelvis ekonomisk ersättning om du blir långvarigt sjuk och pengar till din familj om du dör. 

Hur vet jag om jag har en kollektivavtalad tjänstepension?

Om du jobbar inom stat, kommun eller region så finns det alltid kollektivavtal, det innebär att du har en kollektivavtalad tjänstepension. Om du jobbar i privat sektor så har de flesta arbetsgivare även där kollektivavtal, men det finns också en del privata arbetsgivare som inte har det.

Det här är tjänstepension

För dig som inte har en kollektivavtalad pension

Om du jobbar hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal kan du ha en så kallad individuell tjänstepension. Individuella tjänstepensioner skiljer sig ofta åt från en arbetsgivare till en annan. Hur de är utformade beslutar varje enskild arbetsgivare om.

Det finns några saker du behöver vara extra uppmärksam på om du har inbetalningar till en tjänstepension som inte är kollektivavtalad.

Hur mycket betalar arbetsgivaren in till din individuella tjänstepension?

Vissa arbetsgivare betalar in mindre än vad de arbetsgivare gör som har kollektivavtal och vissa betalar in mer. Du kan jämföra med hur det ser ut för de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Där betalar arbetsgivaren in mellan 4,5 till 6 procent av din lön upp till en månadslön på 44 375 kronor (2022). Tjänar du mer än så sätter arbetsgivaren av mellan 30 till 31,5 procent på den lön du har över denna gräns.

Vilka avgifter får du betala i ditt sparande?

Om du har en individuell tjänstepension behöver du själv ha koll på hur dina pengar är placerade och vad du får betala i avgifter.

Höga avgifter påverkar ditt pensionssparande negativt. För varje extra krona du betalar i avgifter försvinner lika mycket från din framtida pension. Dessutom går du miste om den extra värdeutveckling som du skulle ha fått om pengarna du betalar i avgift hade fått stanna kvar och gett ränta år efter år. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension är att spara i en global aktiefond som kostar maximalt 0,2 procent i avgift.  

Du kan såklart få en bra pension även med en individuell tjänstepension, men det ställer högre krav på din arbetsgivare att erbjuda bra pensionslösningar och högre krav på dig att ta reda på hur mycket som betalas in och till vad samt till vilket pris.