Det här är tjänstepension | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Det här är tjänstepension

Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller just dig.

De flesta som arbetar har tjänstepension utöver allmän pension. Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd. Tjänstepensionen bestäms mellan arbetsgivare och fackförbund det kallas kollektivavtal,  eller direkt med dig som anställd. 

Kollektivavtal på arbetsplatsen - då har du tjänstepension

Har du kollektivavtal på din arbetsplats kan du vara säker på att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension. Kollektivavtal kan vara lokala och bara gälla din arbetsplats eller vara rikstäckande och omfatta en hel bransch. Du kan också ha en annan tjänstepensionslösning via din arbetsgivare.

Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. Vilket avtal du tillhör beror på inom vilket område eller bransch du arbetar. 

Så här fungerar kollektivavtal

Du som saknar tjänstepension

Är du egen företagare eller helt saknar tjänstepension kan du kompensera den uteblivna tjänstepensionen genom eget sparande. Ett bra riktmärke är att spara 4,5 procent av din månadslön upp till 40 250 kronor (2019). Tjänar du mer än så behöver du också spara mer.

Så gör du om du saknar tjänstepension

Osäker på om du har tjänstepension? 

De flesta anställda har tjänstepension, men många vet inte om det. Är du osäker på om du har tjänstepension på din arbetsplats finns det enkla sätt att ta reda på det.

Så tar du reda på om du har tjänstepension

Därför är tjänstepensionen så viktig

Skulle din framtida pension endast bestå av allmän pension från staten ger det dig bara en grundpension. För att tjäna in mer pengar till din totala framtida pension är det därför viktigt att du har tjänstepension på din arbetsplats.

Tänk på att ju högre lön du har eller ju yngre du är, desto större del av din totala pension kommer att komma från tjänstepensionen. 

Mer om vad som påverkar hur stor tjänstepensionen blir

Tjänstepensionen består av olika delar

Tjänstepensionen består av ålderspension, sjukförsäkring och efterlevandeskydd.

  • Vilken typ av ålderspension du får beror på vilket tjänstepensionsavtal du tillhör.
  • Efterlevandeskydd är ett skydd för din tjänstepension till anhöriga om du skulle gå bort.
  • Sjukförsäkring/ ersättning vid sjukdom.

Mer om tjänstepensionens olika delar

När betalas tjänstepensionen ut?

Ditt tjänstepensionsbolag kontaktar oftast dig ett par månader innan 65 års ålder med frågan om när du vill ta ut din tjänstepension. Vill du ta ut den tidigare får du höra av dig själv.

Du kan välja under hur många år du vill ta ut din tjänstepension. Många har 5, 10, 15 eller 20 år som val eller så väljer du livsvarigt uttag som innebär resten av livet. 

Tre tips för din tjänstepension

Tips om tjänstepension

  • Ta reda på om du har kollektivavtal eller ett annat avtal på din arbetsplats där arbetsgivaren betalar in pengar till din tjänstepension. 
  • Gör en pensionsprognos om du är osäker på ifall du haft tjänstepension från dina tidigare arbetsplatser. Då ser du vad som hittills har betalats in till din tjänstepension. Du kan även se vad din framtida totala pension kan tänkas bli. Min pension
  • Saknar du tjänstepension? Då finns det möjlighet att arbetsgivaren ändå kan ha en lösning för dig genom att betala in motsvarande 4,5 procent av din lön till en tjänstepension. Prata med din arbetsgivare för att ta reda på hur detta fungerar.