Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Egen företagare – större eget ansvar för pensionen

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension genom att ta ut lön eller överskott och betala in avgifter och skatter. Du behöver också spara själv för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får.

Det är mycket att tänka på som egen företagare och det är lätt hänt att missa sådant som kan få stor påverkan på din framtida pension. Vi tipsar om några saker som är viktigt att veta.

Säkra din allmänna pension

För att få allmän pension behöver du som driver eget företag ta ut lön eller överskott och betala in skatt samt arbetsgivaravgifter eller egenavgifter. 

Spara själv till pension

De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare men du som egen företagare behöver spara själv. Ett riktmärke är att spara minst 4,5-6 procent av lön eller överskott för att motsvara det som anställda får.

Enskild firma – ha koll på överskott vid avdrag för privat sparande

Du som driver enkild firma, det vill säga har inkomst av aktiv näringsverksamhet, får göra avdrag för privat pensionssparande i din deklaration till Skatteverket.  Avdraget sänker dock ditt överskott som är grunden för din allmänna pension och många andra socialförsäkringsförmåner som föräldrapenning och sjukpenning. Du sänker det med beloppet för pensionssparandet plus den så kallade särskilda löneskatten på pensionssparbeloppet på 24,26 procent.

Undvik därför att göra avdrag för privat pensionssparande i deklarationen till Skatteverket så länge du har ett överskott som är lägre än 537 100 kronor per år, före skatt (2021). 

Ett bättre alternativ för dig som har enskild firma och tjänar mindre än 537 100 kronor per år är alltså att inte göra avdrag för privat pensionssparande i din deklaration utan istället spara pengar som du har betalat skatt för. Det gör du enkelt på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.

Ett tips är att spara i globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,4 procent i totala avgifter per år. I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas. En låg avgift gör att ditt pensionskapital inte äts upp av höga avgifter.

Så kan du som driver aktiebolag spara till pension

Du med aktiebolag har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande i din inkomstdeklaration till Skatteverket med upp till 35 procent av lönen. Det gäller om du endast betalar in till allmän pension i bolaget och inte till någon tjänstepension.

Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, det vill säga högst 476 000 kronor (2021). Ditt företag betalar som vanligt arbetsgivaravgifter på hela lönen, men du slipper inkomstskatt på den del som motsvarar avdraget eftersom sparandet är avdragsgillt i din deklaration.

För att du ska kunna göra avdrag i deklarationen för privat pensionssparande måste du pensionsspara i en pensionsförsäkring eller via ett individuellt pensionssparande (IPS).

Ett tips för ett långsiktigt sparande till pension är att spara i globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,4 procent i totala avgifter per år. I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas. En låg avgift gör att ditt pensionskapital inte äts upp av höga avgifter.

Fördelar med att driva företaget vidare efter 65

För dig som driver enskild näringsverksamhet minskar egenavgiften från 28,97 procent till 10,21 procent från och med det år du fyller 66. Samma sak gäller om du tar ut hela din allmänna pension under hela inkomståret. Det kan du med dagens regler göra tidigast från 62 års ålder.

Om du fyller år i januari kan du alltså minska egenavgiften genom att ta ut hela din allmänna pension från januari till december från och med 62 års ålder. Om du fyller år senare på året kan du tidigast minska egenavgifterna på samma sätt från 63 års ålder. Det beror på att du måste ha tagit ut hela din allmänna pension under hela inkomståret, vilket inte är möjligt om du fyller 62 år i februari eller senare. 

För dig med aktiebolag minskar arbetsgivaravgiften från 31,42 procent till 10,21 procent från och med det år du fyller 66.

Dessutom blir jobbskatteavdraget större från 66 år, både för dig som driver enskild näringsverksamhet och för dig med aktiebolag.

Vad påverkar din pension som egen företagare

Kort om pension

Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.

De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.

Det här påverkar din pension:

  • hur mycket du tjänar genom hela livet
  • om du har tjänstepension
  • vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.

När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer. 

Se din pensionsprognos och få tips