Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Enkla tips för att trygga din familj om du dör

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Vet du hur dina anhöriga klarar sig ekonomiskt om du dör? Vi reder ut begreppen och tipsar om hur du kan tänka kring de efterlevandeskydd du själv kan välja.

Under ditt liv kanske du blir sambo, köper bostad, gifter dig, skaffar barn, flyttar isär, byter jobb, skiljer dig, barnen flyttar hemifrån och så vidare. Det är vid dessa livshändelser som du bör se över vilket eller vilka efterlevandeskydd du har och vilka ekonomiska behov som finns i din aktuella familjesituation.  

Vad är efterlevandeskydd?

Efterlevandeskydd är precis vad det låter som – ett ekonomiskt skydd för dina efterlevande om du själv dör.

Det kan betyda mycket för din familj om du har ett efterlevandeskydd, men i vissa situationer kan det vara onödigt. Det gäller exempelvis om du är ensamstående utan barn, om du lever med någon som har högre lön än du eller om du har vuxna barn som klarar sig själva ekonomiskt.

Det är viktigt att du har koll på vilka efterlevandeskydd du har och om din familj har behov av dessa. Om du inte väljer något efterlevandeskydd får du själv en högre pension men dina efterlevande får inte ersättning om du dör.

Det finns ensamstående utan barn som har efterlevandeskydd trots att det inte finns någon som kan få pengarna vid dödsfall.

Vilka efterlevandeskydd finns via tjänstepensionen?

Inom tjänstepensionsavtalen finns det olika skydd till efterlevande. De som räknas som efterlevande i dessa fall är make, maka, registrerad partner, sambo och barn.

Återbetalningsskydd innebär att dina efterlevande får det pensionskapital som har hunnit betalas in för din räkning om du dör. Familjeskydd är en livförsäkring till ett i förväg fastställt belopp.

Blogg: Efterlevandeskydd inom tjänstepensionen

Tjänstegrupplivförsäkring är en livförsäkring via anställningen, den omfattar alla som har en kollektivavtalad tjänstepension, vilket är de allra flesta.

Det finns också andra typer av ekonomiska skydd till efterlevande, exempelvis privata livförsäkringar.

Hur vet jag vad som gäller för mig? 

Du kan se om du har efterlevandeskydd på flera sätt:

  • I det årsbesked som skickas ut om din tjänstepension en gång om året
  • Kontakta din valcentral (eller logga in på din sida på deras webb), se rutan längst ner.
  • Kontakta ditt tjänstepensionsbolag (eller logga in på din sida på deras webb).

Hur gör jag för att lägga till eller ta bort efterlevandeskydd?

Du behöver i de flesta fall fylla i en blankett som du får från valcentralerna, eller från ditt tjänstepensionsbolag. I vissa fall kan du göra valet direkt genom att logga in på deras hemsidor.

Andra ekonomiska stöd till efterlevande

Om du dör så kan dina efterlevande ibland även få ersättning från staten i form av efterlevandepensioner. Det är en ekonomisk trygghet som ingår i den allmänna pensionen och är tänkt att täcka en del av den försörjning som den avlidne bidrog med.

Mer om ekonomiskt stöd till efterlevande

Vilken valcentral tillhör jag?

Valcentralerna administrerar kollektivavtalade tjänstepensioner, det vill säga den pension som du som anställd har via din arbetsgivare. Vilken valcentral som administrerar din tjänstepension beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Är du osäker på vilken valcentral du tillhör - kontakta din arbetsgivare.

Collectum – Privatanställda tjänstemän
Fora – Privatanställda arbetare
SPV – Statligt anställda

Valcentraler för anställda i kommun, region, kommunalförbund, kommunförbund eller kommunalt bolag:

Pensionsvalet
Valcentralen