Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Lägre skatt från året du fyller 66

| blogg

Från januari det år du fyller 66 betalar du lägre skatt på din pension än du gjort tidigare. Det är också skillnad skattemässigt på pension och på arbetsinkomst. Här går vi igenom effekterna på pension och lön av att arbeta längre upp i åldrarna.

Nöjd kvinna sitter vid ett cafébord i solen

Att vänta med att ta ut din pension och fortsätta jobba efter 65 års ålder har flera fördelar.

  • Pensionen ökar av fortsatt arbete. När du fortsätter jobba fortsätter pengar att betalas in till din allmänna pension, oavsett hur länge du arbetar. 
  • Det dras mindre skatt på pensionen från januari det år du ska fylla 66 år. Det gäller oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut den från 66 års ålder eller senare. Det beror på ett förhöjt grundavdrag.
  • Från det år du fyller 66 år får du även lägre inkomstskatt på din lön. Det beror på att du både får ett förhöjt jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag på din lön från och med januari det år du fyller 66 år.
  • En till fördel är att lön oftast ger dig en högre inkomst än pension. Några år till med lön och mer pengar i plånboken, för den som har möjlighet och vill, brukar vara uppskattat!

Några exempel, gäller från och med januari det år du ska fylla 66 år

  • En genomsnittlig pensionär, som fyller 66 år under inkomståret eller är äldre, får cirka 9 procentenheter lägre skatt på sin pension än en yngre pensionär.
  • En genomsnittlig arbetstagare, som fyller 66 år under inkomståret eller är äldre, får cirka 10 procentenheter lägre skatt på arbete än en yngre arbetstagare.
  • På arbetsinkomster betalar, den som fyller 66 år under inkomståret eller är äldre, endast 8 procent i skatt på inkomster upp till 233 000 kronor. Detta gäller om du endast har arbetsinkomster och inte tar ut pension.  
  • Upp till en årsinkomst om 187 000 kronor är det lägre skatt för pensionärer, som är 66 år eller äldre, jämfört med löntagare som är under 66 år. Över denna gräns är det ungefär samma skatt för pensionärer som löntagare.

Blogg: Så fungerar skatteavdraget på din pension.

Räkna ut din skatt hos Skatteverket

Exempel på effekten av arbete efter 65 års ålder

För att visa effekterna av fortsatt arbete efter 65 års ålder, både på pension och lön, har vi tagit fram exempel för det vanligaste yrket för kvinnor samt män (se bild). 

Det är få som känner till hur mycket mer man får i plånboken av att arbeta längre upp i åldrarna. Att skatten är lägre både på pension och arbetsinkomst från det år man ska fylla 66 år ger relativt stora effekter för dig som individ. Vi tycker därför att det är viktigt att illustrera det i kronor och efter skatt

Två exempel på hur mycket pensionen ökar om man jobbar efter 65 års ålder.

Visste du att

Arbetsgivaravgiften blir lägre från och med januari det år du som arbetstagare ska fylla 66 år. Den blir 10,21 procent istället för 31,42 procent.

Dessutom upphör arbetsgivaren att betala in pengar till din tjänstepension vid 65 års ålder. Det gäller för de flesta tjänstepensionsavtal. Det blir alltså billigare för arbetsgivaren att ha äldre anställda, av flera anledningar.