Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Nu blir det möjligt att jobba längre - för den som vill

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Är du en av dem som vill och orkar jobba längre upp i åren? Nu kommer du att få lagligt stöd att göra det, och genom det också möjlighet att tjäna in mer till din pension.

Lagen om anställningsskydd, som brukar förkortas LAS, reglerar bland annat hur länge du har rätten att jobba kvar på ditt arbete. Idag har du rätt att jobba till dess att du är 67 år gammal. Naturligtvis kan du komma överens med arbetsgivaren om att jobba längre, men då måste arbetsgivaren godkänna det. 

Nyligen fattade riksdagen beslut om att förlänga anställningsskyddet (LAS-åldern) från dagens 67 år, till att istället bli 69 år. Det innebär att du framöver ges möjlighet till att jobba längre upp i åren, och att du inte innan du fyllt 69 år kan bli av med din anställning på grund av din ålder.

Mer om riksdagens beslut

Höjningen av LAS-åldern görs stegvis

De nya reglerna för LAS-åldern kommer att ske stegvis. Från 1 januari 2020 höjs LAS-åldern till 68 år, för att sedan höjas till 69 år från 1 januari 2023.

Fortsätter tjäna in till den allmänna pensionen

När det gäller din allmänna pension som vi på Pensionsmyndigheten ansvarar för att administrera, tjänar du in till den oavsett ålder. Det innebär att om du fortsätter arbeta efter det att du fyllt 67 år, också fortsätter att tjäna in till din allmänna pension.

Att jobba istället för att ta ut pension är ett effektivt sätt att höja pensionen. Som en tumregel höjs din pension med mellan 5 och 8 procent för varje extra arbetat år efter det att du är 65 år.   

Det går också att ta ut allmän pension och fortsätta att arbeta deltid om du så önskar. 

Tjänstepensionen fungerar annorlunda

De flesta som arbetar omfattas också av en tjänstepension. Den vanligaste tjänstepensionen är en kollektivavtalad tjänstepension, som du får automatiskt om du är anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Det är arbetsgivaren som betalar in pengar till din tjänstepension.  

Betalningsansvaret för arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension upphör ofta enligt kollektivavtalen då du fyllt 65 år. Fortsätter du att arbeta efter det, behöver du komma överens med din arbetsgivare om det är möjligt att få fortsatta inbetalningar till din tjänstepension.

Mer om avtal inom tjänstepensionen

Bra att veta om du jobbar efter 65

  • Du betalar lägre skatt på arbetsinkomster
    Från det år du fyller 66 år betalar du lägre skatt på arbetsinkomster på grund av att du får ett förhöjt jobbskatteavdrag. Du får alltså mer kvar i plånboken samtidigt som du fortsätter tjäna in till din allmänna pension.

  • Du blir billigare som arbetskraft
    Din arbetsgivare betalar lägre arbetsgivaravgifter för dig från det år du fyller 66 år. Istället för 31,42 procent är arbetsgivaravgiften 10,21 procent. Det kan du möjligen använda som ett argument för att få fortsatta inbetalningar till din tjänstepension.

    Mer om arbetsgivaravgifter på Skatteverkets webb

  • Din tjänstepension kan börja betalas ut 
    Många tjänstepensioner börjar betalas ut automatiskt när du är 65 år. Planerar du att arbeta längre måste du kontakta ditt/dina tjänstepensionsbolag om du inte vill få din tjänstepension utbetald samtidigt som du arbetar.