Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Vad är ett investeringssparkonto - ISK?

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Ett investeringssparkonto, ISK, är ett förenklat sätt att spara i aktier eller fonder. Det är inte en försäkring, utan de aktier eller fonder du har på kontot ägs direkt av dig. Vilka för- och nackdelar finns det med att spara till pension via ett investeringssparkonto?

Som jag har skrivit i ett tidigare blogginlägg så behöver du ta en viss risk för att dina pengar ska växa så mycket som möjligt. Det viktigaste för ditt egna sparande till pension är vilken avgift du betalar och vilken risknivå nu väljer. Väljer du ett sparande i aktiefonder innebär det till exempel en högre risk än ett sparande i räntefonder.

Blogg: Så kan du spara till pension

Fördelar med ISK

 • Billig sparform om du väljer fonder med låg avgift. Själva ISK-kontot är vanligtvis kostnadsfritt, men du får betala andra avgifter beroende på vilket sparande du väljer att ha på ditt ISK-konto.

 • Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. I stället betalar du varje år en skatt på värdet av ditt sparande, en så kallad schablonskatt. Skatten som ska betalas ordnar din bank med, det står alltså förtryckt i din deklaration.

 • Ett ISK sparande kan vara ett bättre alternativ för långsiktigt sparande än att spara direkt i fonder och aktier på grund av en lägre förväntad skatt.

 • Försäljningar av värdepapper behöver inte deklareras.

 • Värdepapper och pengar som du har på investeringssparkontot omfattas av investerarskyddet och insättningsgarantin.

Nackdelar med ISK

 • Du måste betala schablonskatten även om värdet på ditt konto minskat under året.

 • Du kan inte göra avdrag på skatten när du sålt fondandelar eller aktier med förlust.

 • Det går inte att välja olika typer av försäkringsskydd. 

 • Om du vill spara i räntefonder, som har låg risk, är det mindre fördelaktigt. Väljer du att spara i ett investeringssparkonto är det alltså mer fördelaktigt att spara i aktiefonder, som har en högre risk.

  Det beror på att räntefonder generellt sett ger lägre värdeutveckling än aktiefonder och den schablonskatt du får betala måste betalas oavsett om du har haft en låg, ingen eller negativ värdeutveckling på ditt ISK-konto. 

Om du sparar i fonder så kan ett alternativ vara att välja globala aktiefonder med låga avgifter. En global aktieindexfond kostar ungefär 0,4 procent i avgift, eller mindre, vilket kan vara ett bra riktmärke

Vill du veta skillnaden mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring eller hur du kan tänka när det gäller eget sparande till pension? Då finns det mer att läsa både här i den orange bloggen och på Konsumenternas webb.

Blogg: Vad är en kapitalförsäkring?

Blogg: Så kan du spara till pension

Konsumenternas: Jämförelser av investeringssparkonton

Vem får pengarna om du dör?

Normala arvsreglerna gäller. Vill du själv påverka vem som ska ärva pengarna på ditt ISK behöver du skriva ett testamente.