Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Uppdaterad 2024-04-26

100013 - AP7 Offensiv

En fondportfölj med låg avgift och fast risknivå

AP7 Offensiv är en av de tre statliga fondportföljerna med fast risknivå. Den har låg avgift och en relativt hög risknivå. Den är lämplig för dig som har lång tid kvar till pensionen, och kan tänka dig att ta en högre risk för att ha möjlighet till en bra värdeutveckling.

Fondportföljen består av 75 procent av fonden AP7 Aktiefond och 25 procent av fonden AP7 Räntefond

Aktiefonden kan ha en bättre värdeutveckling än räntefonden. Då utgör den en allt större del av fondportföljen och risken blir högre än avsett. För att förhindra att risknivån förskjuts med tiden återställs fondportföljen varje år i december till den ursprungliga fördelningen. Detta görs automatiskt och du behöver inte göra något.

AP7 Offensiv är en komplett fondportfölj

AP7 Offensiv är inte en enskild fond, utan en fondportfölj som placerar i två olika underliggande fonder. Du kan välja AP7 Offensiv antingen till 100 procent eller i kombination med andra fonder.

Du hittar mer information hos AP7, www.ap7.se.

Övrig information

Förvaltas av Sjunde AP-Fonden

Handel tar 2-3 fondhandelsdagar

Värdeutveckling för investerade 100 kr

Graf

*Värdeutvecklingen beräknas på en fast fördelning mellan aktiefonden och räntefonden.

Fördelning i AP7 Offensiv

Fördelning mellan aktiefond och räntefond

Fondavgift

0,048%

Uppdatering av fondfaktasidan sker normalt de dagar som Pensionsmyndigheten har handel. Vissa uppgifter, som till exempel värdeutveckling, sträcker sig tillbaka till föregående kalendervecka. Andra uppgifter, som till exempel fondförmögenhet och omsättningshastighet, avser förhållandena per senaste kvartals- eller årsskifte. Fondandelskursen uppdateras normalt alla handelsdagar och redovisas i svenska kronor, SEK. Även pensionssparares innehav på personligt konto redovisas i svenska kronor.

Fondinformationen inklusive hållbarhetsinformationen på hallbarhetsprofilen.se kommer i huvudsak från fondbolaget. Pensionsmyndigheten ansvarar inte för att sakinnehållet i fondinformationen inklusive hållbarhetsinformationen från fondbolaget är riktigt eller fullständigt. Pensionsmyndigheten tar inget ansvar för förluster som kan uppstå genom att någon följer de uppgifter som fondbolaget lämnat. Hållbarhetsindikatorerna kommer från Morningstar. Varken Morningstar eller Pensionsmyndigheten ansvarar för direkt eller indirekt skada som orsakats på grund av eventuella brister eller fel i informationen.

Ordlista

Antal fondhandelsdagar

Hur många dagar fondhandeln beräknas ta. Följande värden finns: 2-3 handelsdagar, 3-4 handelsdagar och 3-4 handelsdagar, förlängd handel. Förlängd handel innebär att fondbolaget genomför Pensionsmyndighetens fondhandelsorder med en eller två dagars fördröjning jämfört med normal handel, 2-3 handelsdagar.

Fondavgift

Den årliga fondavgiften anges efter att Pensionsmyndighetens rabatt dragits av. I fondavgiften ingår fondens förvaltningsavgift och övriga administrativa kostnader. Rabatten baseras på hur mycket premiepensionspengar Pensionsmyndigheten har placerat i ett fondbolags fonder; ju mer pengar Pensionsmyndigheten har placerat hos ett fondbolag, desto mer rabatt går tillbaka till dem som sparar i fondbolagets fonder. Kostnader som uppstår i samband med fondens köp och försäljningar av värdepapper ingår inte. Det gör inte heller avgiften till Pensionsmyndigheten.

Risk

Mått på hur mycket värdet på fonden varierar över tiden i förhållande till medelvärdet för fondens värdeutveckling. Högre siffra innebär större variationer och högre risk. Lägre siffra innebär mindre variationer och lägre risk. Varje fond är indelad i en riskklass utifrån risktalen. Följande skala används: 0-2 mycket låg risk, 3-7 låg risk, 8-15 medelrisk, 16-24 hög risk samt 25- mycket hög risk.

Värdeutveckling

Fondens utveckling under angiven period, inklusive återinvesterad utdelning. Du har mest nytta av uppgiften om värdeutveckling när du jämför fonder inom samma kategori. Alla avgifter är redan avdragna.