Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Spara till pension som företagare 2022

Många företagare som försörjer sig på sitt företag tänker inte på att de själva ansvarar för att tjäna in till sin pension. Syftet med denna rapport är att bidra med ökad kunskap om hur en företagare som driver enskild firma eller aktiebolag kan spara till sin pension.

Spela video
Film från analytiker hos Pensionsmyndigheten som presenterar rapport om spara till pension som företagare.

En kort film som presenterar rapporten och vad du som egen företagare behöver tänka på kring din pension.

Sammanfattning av rapporten

Många företagare som försörjer sig på sitt företag tänker inte på att de själva ansvarar för att tjäna in till sin pension. Syftet med denna rapport är att bidra med ökad kunskap om hur en företagare som driver enskild firma eller aktiebolag kan spara till sin pension. Nedan presenteras de sammanfattande budskapen.

Allmän pension - ta ut lön eller överskott

Lönen du tar ut från ditt aktiebolag eller överskottet du har i din enskilda firma gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön eller överskott på 572 600 kronor per år eller 47 717 kronor i månaden (2022) maximeras intjänandet till den allmänna pensionen.

Kompensera för avsaknaden av tjänstepension

De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare men du som egen företagare behöver spara själv. Ett riktmärke är att spara 4,5 till 6 procent av lön eller överskott för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får.

Tjänar du mer än 532 500 kronor per år?

Tar du ut en lön, eller har ett överskott, som är högre än 532 500 kronor per år (44 375 kronor i månaden) behöver du spara minst 30 procent av det som överstiger den summan för att få motsvarande pension som de flesta anställda får.

Så kan du som har ett aktiebolag spara till pension

För dig som driver aktiebolag och tar ut en lön under 554 900 kronor per år (46 242 kronor i månaden), före skatt, kan såväl ett avdragsgillt sparande, via ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en pensionsförsäkring, som att spara med skattade pengar, via ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring, vara bra alternativ. Ett tips för långsiktigt sparande är att spara i globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,20 procent i totala avgifter per år.

Så kan du som har enskild firma spara till pension

Undvik att göra avdrag för privat pensionssparande i deklarationen till Skatteverket så länge du har ett överskott som är lägre än 554 900 kronor per år, före skatt (2022). Ett bättre alternativ är att spara i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. Ett tips är att spara i globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,20 procent i totala avgifter per år.

För dig med överskott eller lön högre än 554 900 kronor per år

För dig med överskott eller lön som är högre än 554 900 kronor per år (46 242 kronor i månaden), före skatt, är generellt ett avdragsgillt pensionssparande att föredra oavsett bolagsform, det vill säga ett privat pensionssparande i IPS eller i en pensionsförsäkring eller en tjänstepensionsförsäkring genom aktiebolaget. 

Ekonomiska fördelar med att driva företaget vidare efter 65

Även om du börjat ta ut din pension kan du driva företaget vidare. Från januari det år du ska fylla 66 år får du lägre arbetsgivaravgifter/egenavgifter och ett större jobbskatteavdrag.

Få en överblick över din pension

Genom att logga in på pensionsmyndigheten.se kan du se hela din pension och vad du kan få per månad vid olika pensionsåldrar.