Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsåldern varierar mellan yrkesgrupper

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Under 2021 var pensionsåldern i Sverige i genomsnitt 64,9 år. Vårdbiträden går i pension tidigast och organisationsutvecklare senast bland de yrken som är vanligast bland kvinnor. Snickare går i pension tidigast och IT-arkitekter senast bland de yrken som är vanligast bland män. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut, säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Under 2021 var medelpensioneringsåldern i Sverige 64,9 år, vilket kan jämföras med 65,0 år under 2020 och 64,6 år under 2019. Det visar en ny rapport, Pensionsåldrar och arbetslivets längd, från Pensionsmyndigheten.

– I dag lever vi nästan tre år längre än när dagens pensionssystem infördes på 90-talet. Samtidigt har den genomsnittliga pensionsåldern varit i stort sett konstant. Det innebär att den totala pensionssumman måste fördelas på fler år än tidigare, vilket ger en lägre pension per månad, säger Robin Fondberg.

Snickare och vårdbiträden har lägre pensioneringsålder

Bland de tio vanligaste yrkena för kvinnor är skillnaden i pensionsålder 1,3 år. Vårdbiträden har lägst genomsnittlig pensioneringsålder och organisationsutvecklare, utredare och HR-specialister har högst pensionsålder.

Bland de tio vanligaste yrkena för män går snickare, murare och anläggningsarbetare i genomsnitt i pension tidigast. IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare har jämförelsevis den högsta pensionsåldern. Skillnaden mellan de två grupperna är 1,1 år.

De två yrken som sticker ut mest och har högst medelpensioneringsålder 2021 är universitets- och högskolelärare (66,9 år för kvinnor och 67,0 år för män) samt läkare (66,8 år för kvinnor och 66,5 år för män). 

Rapporten Pensionsåldrar och arbetslivets längd har författats av analytiker Robin Fondberg och analytiker Linnea Wikmark Kreuger.

Genomsnittlig pensioneringsålder bland de 10 vanligaste yrkena för kvinnor

Diagrammet visar att kvinnors medelpensioneringsålder är i genomsnitt något lägre än mäns i detta urval. Spridningen mellan yrkena är dock betydligt större än skillnaden mellan könen. Bland kvinnor har vårdbiträden lägst och organisationsutredare, utredare och HR-specialister högst medelpensioneringsålder. Skillnaden mellan dessa yrkesgrupper var 1,3 år.

* Grundskollärare och förskollärare
** Utredare och HR-specialister

Genomsnittlig pensioneringsålder bland de 10 vanligaste yrkena för män

Diagrammet visar att bland män har snickare, murare och anläggningsarbetare lägst medelpensioneringsålder och IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare har högst medelpensioneringsålder. Skillnaden mellan dessa yrkesgrupper var 1,1 år.

* Företagssäljare och inköpare
** Systemutvecklare och testledare

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00