Beräkna för att se om du har rätt till bostadstillägg | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Beräkna för att se om du har rätt till bostadstillägg

Du kan ansöka om bostadstillägg först från 65 års ålder, även om du tagit ut din allmänna pension tidigare. Du måste ta ut hela din allmänna pension och premiepension om du har en sådan. Här kan du ta reda på om du bör ansöka om bostadstillägg med hjälp av vårt beräkningsverktyg. 

Om du har rätt till bostadstillägg och hur mycket du kan få beror på dina inkomster och tillgångar samt på din bostadskostnad. Du kan använda beräkningsverktyget om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus eller äldreboende. 

En enkel tumregel är att du som har en lägre månadsinkomst än cirka 15 000 kronor efter skatteavdrag bör kolla upp om du kan ha rätt till bostadstillägg. Tumregeln gäller för ensamstående, men du kan ha rätt till bostadstillägg även om du lever tillsammans med någon. Ni gör då beräkningen och sedan en eventuell ansökan gemensamt.

Gör en preliminär beräkning

Du kan göra en första beräkning för att se om du har rätt till bostadstillägg genom att lägga in dina uppgifter.

Du är även välkommen att kontakta oss per telefon om du vill ha hjälp med beräkning och ansökan. Du ansöker enklast via vår webb, men det går också bra att ansöka på en blankett. 

Ansök om bostadstillägg

Vem kan ansöka om bostadstillägg?

Du som har pension och bor i Sverige kan ansöka om bostadstillägg. När du ansöker om bostadstillägg ansöker du automatiskt också om äldreförsörjningsstöd.

Även om du börjat ta ut din allmänna pension vid 61 års ålder kan du först ansöka om bostadstillägg när du har fyllt 65 år. För att kunna ansöka måste du också ta ut hela din allmänna pension. Är du född 1938 eller senare måste du även ta ut hela din premiepension. 

Du som har utländsk pension

Har du pension från ett land som ingår i EES (EES är EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein) kan du också ha rätt att ansöka om bostadstillägg. Den utländska pensionen ska vara jämförbar med den svenska pensionen.

Oavsett boendeform kan du ansöka

Oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende har du rätt att ansöka om bostadstillägg. Äger du din bostad räknas inte värdet på ditt hus eller din bostadsrätt som en tillgång och påverkar därför inte din möjlighet att kunna få tillägget. 

Du kan ansöka om bostadstillägg från tre månader tillbaka i tiden.

Har du frågor om bostadstillägg?

Vanliga frågor om bostadstillägg