-
Testa
Gör en preliminär beräkning av bostadstillägg.
-
Ansök
Ansök om bostadstillägg själv eller ta hjälp.
-
Beslut
Vänta på och ta del av beslut om bostadstillägg.
-
Anmäl ändringar
Du måste meddela oss när dina uppgifter ändras.
-
Fakta
Se vilka regler som gäller för bostadstillägg.
-
Frågor och svar
Svar på vanliga frågor om bostadstillägg.
-
Testa om du kan få bostadstillägg
Hela din ekonomiska situation påverkar om du kan få något bostadstillägg. Många får avslag på sin ansökan, därför är det bra att du först gör en preliminär beräkning.
Du kan testa själv här på webben eller kontakta vår kundservice för att få hjälp att göra en beräkning. Du som hjälper någon annan kan göra beräkningen för att ta reda på hur det ser ut till exempel för din förälder.
Gör en preliminär beräkning
Fyll i dina uppgifter om din ekonomi och din bostad och få svar direkt om du kan ha rätt till bostadstillägg. Du behöver inte logga in och dina uppgifter sparas inte.
Beräkningen är uppdaterad
Har du gjort en beräkning tidigare än i augusti så rekommenderar vi att du gör en ny beräkning. Reglerna för bostadstillägg är uppdaterade.
Bra att veta
- Beräkningen ger svaret: ja, nej eller kanske. Om du får svaret ”kanske” betyder det att du är på gränsen och bör ansöka för att veta helt säkert.
- Får du svaret ”nej” kan du testa på nytt om din livssituation förändras, till exempel om du flyttar isär eller blir änka eller änkling. Likaså om du får en högre bostadskostnad eller ändrad ekonomi, samt när reglerna för bostadstillägg ändras.
Vilka uppgifter behöver jag lämna?
För att beräkningen ska bli korrekt behöver du lämna aktuella uppgifter om din bostadskostnad och dina inkomster, samt vilka tillgångar du hade den 31 december förra året. Exempel på tillgångar är pengar du har sparat eller fonder och aktier.
Uppgifterna hittar du till exempel på specifikationen för din hyra eller avgift, utbetalningsbesked från oss, olika tjänstepensionsbolag eller andra du får inkomst från. Ta även fram din senaste inkomstdeklaration från Skatteverket och årsbesked från din bank.
Alla inkomstuppgifter ska vara före skatt. Det innebär att du inte kan använda beloppen som står i kontobeskedet från banken.
Vilka kan använda webbtjänsten?
Frågorna som du behöver svara på i tjänsten utgår från grundkraven som finns för bostadstillägg, till exempel ålder. Men du kan använda webbtjänsten ändå som stöd om du till exempel vill undersöka möjligheten att få bostadstillägg längre fram.
Du behöver inte logga in och därför kan även du som saknar e-legitimation använda tjänsten.
Har du utländsk pension kan du ha rätt till bostadstillägg även om du inte har svensk pension, kontakta i så fall vår kundservice för hjälp att göra en beräkning. Samma gäller om du ska ansöka om bostadstillägg och lever tillsammans med en partner som är under 66 år.
-
Ansök om bostadstillägg
För att ha rätt till bostadstillägg som pensionär behöver du bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension inklusive din premiepension. Vilket år du är född avgör när du tidigast kan ansöka. Hela din ekonomi tas med i beräkningen.
Är du född 1958 eller 1959 behöver du vara 66 år eller äldre. Är du född senare kommer andra åldrar gälla för dig.Pensionsåldrar och riktålder
När du ansöker om bostadstillägg prövar vi alltid om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd. Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd även om du inte kan få allmän pension.
Ansök om bostadstillägg
Logga in med din e-legitimation. Är du gift eller sambo och bor tillsammans behöver ni båda signera ansökan. Ansökan gäller även för äldreförsörjningsstöd.
Anhörig kan vara behörig att ansöka åt någon annan med sin e-legitimation.
Bra att veta
- Många som ansöker får avslag, ta därför reda på om du kan ha rätt till bostadstillägg innan du ansöker.
- En komplett ansökan ger snabbare beslut. Tänk på att svara på alla frågor i ansökan och att lämna aktuella uppgifter. Du ansöker enklast på webben.
- Du som saknar e-legitimation kan ansöka via blankett, besöka ett servicekontor eller kontakta oss för att få hjälp. Du kan även ta hjälp av en anhörig.
Vilka uppgifter behöver jag lämna?
I din ansökan om bostadstillägg behöver du svara på frågor om din bostadskostnad och dina inkomster. Du måste även lämna uppgifter om dina tillgångar ifall det samlade värdet är över 100 000 kronor. Exempel på tillgångar är pengar du har sparat i aktier, fonder eller på banken.
Det är viktigt att du lämnar kompletta och korrekta uppgifter - det gör att vi snabbare kan hantera ditt ärende. Se därför till att ha aktuella uppgifter till hands, till exempel hyresspecifikation, utbetalningsbesked för tjänstepension, din senaste deklaration från Skatteverket och årsbesked från din bank.
Var hittar jag uppgift om utbetalare?
Du kan ta hjälp av sammanställningen av utbetalare som finns i specifikationen i din senaste deklaration från Skatteverket. Men tänk på att om utbetalarna har ändrats sedan dess ska du fylla i de utbetalare du har idag.
Bild: Exempel på en inkomstdeklaration. Specifikationen innehåller uppgifter om vilka som betalade ut inkomster till dig under förra året.
Var hittar jag uppgifter om inkomster?
I ansökan ska du fylla i din aktuella inkomst med belopp före skatt. Uppgifterna hittar du i utbetalningsbeskedet som du vanligen får i början av året, till exempel från ett tjänstepensionsbolag. Kontakta utbetalaren ifall du saknar några uppgifter.
Få hjälp med ansökan
Om du är osäker finns hjälp att få. Du kan ta hjälp av en anhörig, besöka ett servicekontor eller kontakta vår kundservice.
Ta hjälp av anhörig eller ställföreträdare
Make, maka, sambo eller barn till den som söker bostadstillägg och är behörig anhörig kan använda webbtjänsten bostadstillägg för en anhörigs räkning och logga in med sin egen e-legitimation. Ansök om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som behörig anhörig
Om du är annan behörig anhörig eller ställföreträdare, som god man eller förvaltare, kan du inte ansöka via webbtjänsten utan behöver ansöka med hjälp av en blankett.
När ansökan har skickats in är det bara sökande själv som kan följa ärendet på Mina sidor. Den som ansöker för en annan persons räkning behöver därför kontakta kundservice vid frågor i ärendet.
Ansök med blankett
Du kan även ansöka om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd med hjälp av en blankett.
Var noga med att svara på alla frågor och lämna kompletta och korrekta uppgifter. Kom också ihåg att skriva under din ansökan. Beställ eller ladda ner blankett
Hjälp finns med information och bilder som visar hur du ska fylla i blanketten, och var du hittar uppgifterna. Så fyller du i blanketten
Vill du skaffa e-legitimation?
Om du saknar en e-legitimation, som BankID, och vill skaffa det finns information på elegitimation.se om hur det fungerar och hur du går till väga för att få en sådan.Skaffa e-legitimation
Hur långt tillbaka i tiden kan jag ansöka?
Du kan ansöka om bostadstillägg upp till tre månader bakåt i tiden, från att du uppfyller grundkraven för när du tidigast kan ansöka.
Vad händer med min ansökan?
Det kan dröja flera månader innan du får ditt beslut. Men du går inte miste om pengar, du får en retroaktiv utbetalning från den månad du beviljas bostadstillägg.Beslut om bostadstillägg
-
Beslut om bostadstillägg
Vi meddelar dig alltid med ett beslut när vi har hanterat din ansökan eller ändringsanmälan. Vid en automatisk omräkning får du också ett nytt beslut. Vilka uppgifter som ligger till grund för beslutet framgår av underlaget som följer med beslutet.
Se status och beslut för dina ärenden
Du kan logga in och se status för din ansökan eller anmälan under Mina ärenden. Observera att det bara är sökande själv som kan logga in och följa ärendet.
Faktorer som påverkar handläggningstiden
När vi har fått din ansökan eller anmälan om ändring registreras den i våra system och läggs på kö tills vi påbörjar handläggningen.
Handläggningstiden varierar och beror på flera faktorer. Det som påverkar mest är om vi behöver kontakta dig för kompletteringar, hur lång tid det tar att hämta in uppgifter från andra parter, till exempel om tjänstepension eller utländsk pension, och hur belastningen ser ut hos oss. Väntetider för handläggning och kontakt
Viktigt att veta om beslutet dröjer är att du inte går miste om några pengar, du får en retroaktiv utbetalning från den månad beslutet gäller från.
Vad händer med min ansökan eller anmälan?
Under handläggningen kontrollerar vi de uppgifter du har lämnat. Ibland behöver vi hämta in uppgifter från andra myndigheter eller privata aktörer. Det kan till exempel vara uppgifter från Skatteverket om inkomster, tjänstepensionsbolag om tjänstepension, och banker om tillgångar.
Om din ansökan eller anmälan saknar uppgifter kan vi behöva kontakta dig för att få kompletteringar. Det är därför viktigt att vi kan nå dig.
Om du ansöker om pension för första gången och samtidigt ansöker om bostadstillägg kommer du först få besked om din utbetalning av allmän pension innan du får beslut om bostadstillägg. Det beror på att vi alltid tar beslut om din allmänna pension innan vi kan ta beslut om bostadstillägg.
Tänk på att du behöver ha ett helt uttag av allmän pension inklusive premiepension för att ha rätt till bostadstillägg. Om du idag tar ut 75, 50 eller 25 procent behöver du ansöka om ändrat uttag till 100 procent.
Vi meddelar alltid dig med ett beslut när vi är klara med handläggningen, via brev till din folkbokföringsadress eller till din digitala brevlåda om du har en sådan.
Varför får jag flera beslut på ett år?
Ett bostadstillägg gäller oftast tills vidare, men när dina uppgifter ändras ska ditt bostadstillägg räknas om. Det sker antingen genom att du själv anmäler en ändring, till exempel en höjd hyra, eller genom att vi automatiskt får uppgifter, till exempel uppgift om kapitalinkomster från Skatteverket.
När omräkningen är gjord meddelar vi dig i form av ett beslut. De vanligaste tidpunkterna är:
- Vid varje årsskifte räknas ditt bostadstillägg om automatiskt och du får besked om dina utbetalningar.
- Har du tjänstepension från AMF, Alecta, SPV, KPA Pension eller Skandikon får du i regel även ett nytt beslut om det i februari.
- Om du har kapitalinkomster som påverkar bostadstillägget skickar vi oftast beslut i juni, augusti eller december.
De här är de uppgifter som Pensionsmyndigheten hämtar in, övriga uppgifter är du skyldig att anmäla till oss.
Alla uppgifter stämmer inte i beslutet, hur gör jag då?
Om några av uppgifterna i beslutet inte längre stämmer ska du anmäla det till oss. Anmäl direkt här på webben, via blankett eller genom att ringa oss. Anmäl ändringar för bostadstillägg
Saknar du någon uppgift?
Har du redan anmält ändrade uppgifter till oss men de inte finns med i beslutet, behöver du inte göra något. Att ändringen inte är med kan bero på att beslutet har fattats vid en automatisk omräkning som enbart omfattar ändrad kapitalinkomst eller tjänstepension.
Så snart vi har hanterat din ändringsanmälan kommer du få ett nytt beslut. Du behöver alltså inte anmäla ändringen på nytt eller begära omprövning av beslutet för att uppgiften inte finns med.
Har vi gjort fel?
Du kan begära omprövning av ditt beslut om du ser att något i beslutet är fel. Skäl för omprövning kan vara att du tycker att uppgifterna som ligger till grund för beslutet inte är korrekta eller att vi har tolkat lagstiftningen fel. Om du tycker att vi har gjort fel
Mitt bostadstillägg har dragits in, när kan jag ansöka på nytt?
Har ditt bostadstillägg dragits in kanske du vill ansöka på nytt, till exempel när din ekonomi försämras eller du får en ändrad boendesituation. Börja med att göra en preliminär beräkning för att ta reda på om du kan ha rätt till bostadstillägg.
Har du fått ditt bostadstillägg indraget på grund av ändrad kapitalinkomst så tänk på att den uppgiften tas med i beräkningen ända fram till nästa beslut om slutlig skatt som du får från Skatteverket. Testa om du kan få bostadstillägg - gör en preliminär beräkning
-
Anmäl ändringar för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd
När din ekonomi eller familjesituation förändras kan det påverka ditt bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. Därför är det viktigt att du anmäler ändringarna, för att inte gå miste om pengar eller bli återbetalningsskyldig.
De förändringar som kan påverka din ersättning är ändrade inkomster, tillgångar, bostadskostnad eller vilka du delar bostad med.
Anmäl ändringarna inom 14 dagar. Om din ändring ger ett högre bostadstillägg, till exempel om du anmäler en höjd hyra, har du tre månader på dig att anmäla ändringen. För äldreförsörjningsstöd måste du anmäla ändringen direkt eftersom ändringen tidigast gäller från samma månad som anmälan kommer in till Pensionsmyndigheten.
Bra att veta
- Om du har e-legitimation kan du enkelt anmäla ändringar här på webben. Om du anmäler via webben kan du oftast få beslutet snabbare.
- Behöver du hjälp kan du ta hjälp av en anhörig, kontakta vår kundservice eller anmäla ändringarna med hjälp av blankett.
- Saknar du e-legitimation kan du läsa mer på elegitimation.se om hur det fungerar och hur du skaffar det.
Få hjälp av en anhörig
Make, maka, sambo eller barn och är behörig anhörig kan anmäla ändringar för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, till exempel ändrad hyra, här på webben. Anmäl ändringar som behörig anhörig
Annan behörig anhörig eller annan ställföreträdare såsom god man eller förvaltare kan anmäla ändringar med hjälp av en blankett.
Anmäl ändringar med hjälp av blankett
För att anmäla ändrad hyra eller avgift ska du använda blanketten Anmälan om ändrad hyra/avgift.
För att anmäla flytt eller andra ändringar ska du använda blanketten Anmälan om ändrade uppgifter, för en alternativt två sökande. Beställ eller ladda ner blankett
Var noga med att svara på alla frågor och lämna kompletta och korrekta uppgifter. Kom också ihåg att skriva under din anmälan.
För dig som använder blankett finns hjälp med information och bilder som visar hur du ska fylla i blanketten. Så fyller du i blanketten
Du kan även kontakta vår kundservice för att anmäla ändringen eller besök något av våra servicekontor.Kontakta kundservice eller ett servicekontor
Vilka ändringar måste jag anmäla?
Ett bostadstillägg gäller oftast tills vidare. När uppgifterna som ligger till grund för din ersättning ändras måste du anmäla det till oss. Du riskerar annars att behöva betala tillbaka pengar. Du kan också gå miste om ersättning du har rätt till, ifall du till exempel inte anmäler en höjd hyra eller minskade inkomster eller tillgångar.
I vissa fall räknas ditt bostadstillägg om automatiskt. Om den nya uppgiften påverkar ditt bostadstillägg kommer du att få ett nytt beslut.
Bostadskostnad och boendesituation
Du måste anmäla till oss när din bostadskostnad ändras, till exempel när du får ny hyra eller avgift.
Vid ändrade boendeförhållanden måste du också anmäla det till oss. Det kan till exempel vara om du blir sambo eller om ni flyttar isär, eller om någon annan flyttar in eller ut från bostaden.
Flytt
Du måste anmäla till oss om du byter bostad. En förändrad boendesituation kan innebära att du inte längre kan få något bostadstillägg.
Det kan till exempel vara om du flyttar från en fastighet eller bostadsrätt som du själv äger:
- Om du säljer bostaden räknas eventuell vinst vid försäljningen som kapitalinkomst. Även förmögenheten du eventuellt får vid försäljningen kan påverka bostadstillägget.
- Om du fortsatt äger bostaden vid nästa årsskifte räknas värdet på fastigheten/bostadsrätten med som förmögenhet.
Det är därför viktigt att ta reda på hur bostadstillägget påverkas, både före en flytt och för tid därefter. Kom ihåg: när dina tillgångar och kapitalinkomster ändras påverkar det alltså bostadstillägget från och med året efter.
För att ta reda på hur en flytt påverkar ditt bostadstillägg kan du själv göra en preliminär beräkning eller kontakta oss för att få hjälp.
Tänk också på att anmäla flytt till Skatteverket, det kan du göra på deras webbplats.
Om du flyttar utomlands har du inte längre rätt till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd och därför behöver du anmäla det.
Resa eller vistas utomlands
Du måste anmäla till oss om du planerar att regelbundet vara i annat land eller om du tillfälligt ska resa utomlands för en längre tid än sex månader.
Har du äldreförsörjningsstöd behöver du anmäla till oss om du ska vistas utomlands en längre tid än tre månader.
Inkomster och annan ersättning
Du som har bostadstillägg måste anmäla en ändring till oss om du eller din maka, make eller sambo får en ökad årsinkomst med 1 000 kronor eller mer jämfört med årsinkomsten i ditt senaste beslut om bostadstillägg. Det gäller till exempel tjänstepension, privat pension eller en arbetsinkomst.
Vid en ändrad arbetsinkomst ska du uppskatta den totala inkomsten för 12 månader framåt.
Anmäl även en minskad inkomst.
Tillgångar
Du måste anmäla till oss om du har en förmögenhet på mer än 100 000 kronor och förmögenheten har ökat med 5 000 kronor eller mer jämfört med de uppgifter som ligger till grund för ditt senaste beslut om bostadstillägg.
Om du är gift eller sambo gäller för er båda sammanlagt 200 000 kronor respektive 10 000 kronor.
För att ta reda på hur en förändring kan påverka ditt bostadstillägg kan du göra en preliminär beräkning här på webben eller kontakta oss för att få hjälp. Testa om du kan få bostadstillägg
Inkomster som du inte behöver anmäla
De uppgifter som Pensionsmyndigheten redan har eller hämtar in automatiskt behöver du inte anmäla. Dessa är:
- Om du har tjänstepension från AMF, Alecta, KPA Pension, Skandikon och SPV behöver du inte anmäla ändringar som sker vid årsskiftet varje år. Dessa uppgifter hämtar vi automatiskt och du får nytt beslut om bostadstillägg från oss med uppgift om den ändrade tjänstepensionen i början av februari. Får du inte något beslut trots att din tjänstepension har ändrats behöver du kontakta oss. Anmäl också alltid ändringar som kommer under andra delar av året.
- Om du har fått en ändrad kapitalinkomst. Vi hämtar den uppgiften från Skatteverket i samband med ditt slutliga beslut om skatt. Du behöver endast anmäla kapitalinkomst om du har begärt omprövning och fått ett ändrat beslut från Skatteverket.
- När sjuk- eller aktivitetsersättningen från Försäkringskassan räknas om vid varje årsskifte. Ändringar vid andra tillfällen under året ska du anmäla, liksom andra inkomster.
- Ändrad pension från Pensionsmyndigheten.
Vill du avsluta ditt bostadstillägg?
Vill du avsluta ditt bostadstillägg och inte få några fler utbetalningar? Då kontaktar du vår kundservice.
Därför är det viktigt att du anmäler förändringar
Pensionsmyndigheten kontrollerar regelbundet dina uppgifter i ansökan med Skatteverket. Kontrollerna ersätter inte din skyldighet att anmäla förändringar som påverkar din rätt till ersättning.
Om du får för mycket pengar kan du bli skyldig att betala tillbaka dem. Du kan också gå miste om ersättning om du inte anmäler till exempel höjd hyra eller lägre inkomster eller tillgångar.
-
Fakta om bostadstillägg
Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Hela din ekonomi tas med i beräkningen, därför bör du ta reda på hur möjligheten ser ut för dig innan du ansöker.
På den här sidan har vi samlat information om vem som kan få bostadstillägg, hur mycket du kan få och hur vi beräknar bostadstillägg.
Vem kan få bostadstillägg?
För att kunna ansöka om bostadstillägg som pensionär behöver du uppfylla vissa grundkrav. Du måste bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepension. Vilket år du är född avgör när du tidigast kan ansöka. Är du född 1957 eller tidigare behöver du vara 65 år eller äldre. Är du född 1958 eller 1959 behöver du vara 66 år eller äldre. Är du född senare kommer andra åldrar gälla för dig.Pensionsåldrar och riktålder
Du kan även ha rätt till bostadstillägg om du saknar svensk pension men har utländsk pension. Eller om du har änkepension. Du kan läsa mer om det längre ner på sidan.
Flera faktorer påverkar - gör en beräkning innan du ansöker
Din bostadskostnad, familjesituation och din totala ekonomi påverkar hur mycket du kan få i bostadstillägg.
Många får avslag, för att testa hur det ser ut just för dig kan du göra en preliminär beräkning här på webben. Du kan också kontakta oss för att få hjälp att göra en beräkning eller besöka ett servicekontor.
Välkommen att delta på ett informationsmöte
Har du frågor om bostadstillägg? Välkommen att delta på våra digitala informationmöten där du kan ställa dina frågor. Vi går bland annat igenom vem som kan få bostadstillägg och hur du ansöker.
Så mycket kan du få i bostadstillägg
Bostadstillägget är skattefritt. Vilket belopp du kan få beror på flera faktorer, bland annat på om du bor själv eller tillsammans med någon.
Är du ensamstående är 7 290 kronor per månad det högsta beloppet du kan få i bostadstillägg.
Är du gift eller sambo och ni lever ihop, kan du som mest få 3 645 kronor per månad i bostadstillägg eftersom du delar bostadskostnaden med någon.
Lever du och din partner isär kan ni i vissa fall få motsvarande bostadstillägg som för ensamstående. Det kan till exempel vara om en av er flyttar till ett äldreboende.
Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd
Har du låga inkomster eller ingen pension alls kan du ha rätt till äldreförsörjningsstöd. När du ansöker om bostadstillägg prövar vi alltid samtidigt om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd.Äldreförsörjningsstöd
Ansök
Om beräkningen visar att du kan ha rätt till bostadstillägg så ansöker du enklast här på webben. Behöver du hjälp kan du ringa vår kundservice eller besöka ett av våra servicekontor.
Du kan ansöka om bostadstillägg för max tre månader tillbaka i tiden.
Samtidigt som du ansöker om bostadstillägg prövar vi om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd.Ansök om bostadstillägg
Anmäl ändringar
Ett beslut om bostadstillägg gäller oftast tills vidare. Men om något i din ekonomi förändras ska bostadstillägget räknas om. Det betyder att du själv måste anmäla vissa ändringar som påverkar ditt bostadstillägg. Det kan till exempel vara när din hyra eller din inkomst ändras, eller när ni blir fler/färre som bor i bostaden.Anmäl ändringar som påverkar bostadstillägget
Så beräknar vi ditt bostadstillägg
Hur din bostadskostnad beräknas och vilka schabloner som gäller regleras i våra föreskrifter 2022:6 och 2019:1.
För att vi ska kunna beräkna vad du ska få i bostadstillägg utgår vi från din bostadskostnad och din årsinkomst.
Vi räknar först ut vad din bostadskostnad blir per år. Sedan drar vi av en viss del av din årsinkomst. Summan som återstår blir ditt bostadstillägg, som delas med tolv och betalas ut varje månad.
Exemplen är beräknade enligt regler som gäller från januari 2023.
Först räknar vi ut din bostadskostnad
Bostadskostnaden beräknas på olika sätt beroende på vilken slags bostad du har:
- Bor du i en hyrd bostad beräknas bostadskostnaden utifrån månadshyran.
- Äger du en bostadsrätt räknas månadsavgift samt eventuella räntekostnader för bolån som bostadskostnad.
- Bor du i ett eget hus räknas eventuella räntekostnader för bolån, fastighetsavgift samt uppvärmning och driftskostnader enligt schablonbelopp.
Maximalt belopp för bostadskostnad är 7 500 kronor per månad och halva beloppet om du är gift eller sambo.
Delar du bostaden med en eller flera personer fördelas bostadskostnaden lika mellan er.
Vi beräknar sedan det högsta möjliga bostadstillägg som kan betalas ut, vilket för ensamstående är 100 procent av din bostadskostnad upp till 3 000 kronor, 90 procent av din bostadskostnad därutöver upp till 5 000 kronor, 70 procent av din bostadskostnad upp till 7 000 kronor, 50 procent av din boendekostnad därutöver upp till 7500 kronor samt ett tillägg på 840 kronor.
Om du är gift, sambo eller registrerad partner gäller hälften av beloppen, se även beräkningsexempel längre ned. Högsta möjliga bostadstillägg kan du få om du har inkomster som är lägre än ett fribelopp.
Exempel Märta: beräkning av bostadskostnad
Märta har en bostadskostnad på 6 000 kronor per månad. Högsta möjliga bostadstillägg per år:
(3 000 kr + 2 000 kr x 90 procent + 1000 kr x 70 procent + 840 kr) x 12 månader = 76 080 krVi gör avdrag för en viss del av din inkomst
Har du inkomster som är högre än ett fribelopp, det vill säga 127 575 kronor för ensamstående per år (gäller från januari 2023) och 115 500 kronor för gifta per år (gäller från januari 2023), gör vi avdrag med en viss del av inkomsten. Det kallas inkomstavdrag.
För att räkna ut avdraget beräknar vi årsinkomsten i två steg
Steg 1: Varje inkomst räknas med till 100 procent eller till 93 procent beroende på vilken slags inkomst det är. Garantipension, änkepension, kapitalinkomst och förmögenhetstillägg räknas med till 100 procent.
Alla övriga inkomster räknas med till 93 procent. Undantaget är inkomstpensionstillägget som inte räknas med. Sedan gör vi ett avdrag för ett fribelopp. Den summa som återstår kallas för reduceringsinkomst.
Steg 2: Vi minskar inkomsten ytterligare med 62 procent av reduceringsinkomsten.
Dessa regler gäller beräkning av inkomster, för den som uppfyller grundkraven för att ha rätt till bostadstillägg.
Exempel Märta: beräkning av inkomstavdrag
Märta har inkomstpension och premiepension på 120 000 kronor per år och tjänstepension på 20 000 kronor per år. Märta har även en förmögenhet som ger ett tillägg på 12 000 kronor.
Steg 1:
Inkomst- och premiepension (93 procent av 120 000 kr): 111 600 kr
Tjänstepension (93 procent av 20 000 kr): 18 600 kr
Förmögenhetstillägg (100 procent av 12 000 kr): 12 000 kr
Avdrag för fribelopp: - 127 575 kr
Summa (reduceringsinkomst): 14 625 kr
Steg 2:
14 625 kr x 62 procent (inkomstavdrag): 9 068 kr
Om du är gift, sambo eller registrerad partner räknar vi med hälften av varderas inkomst, se beräkningsexemplet för gift, sambo och registrerad partner.
Så beräknas förmögenhetstillägget
Ett tillägg till inkomsten ska göras med 15 procent av den sammanlagda förmögenhet som överstiger 100 000 kronor för den som är ogift och 200 000 kronor för makar. För sambor görs beräkning på samma sätt som för gifta. Förmögenheten ska beräknas per den 31 december året före det år ansökan om bostadstillägg görs.
På kontobehållning och kontanter görs ett avdrag på 25 000 kronor, värdepapper tas upp till 80 procent, värdet på fastighet, bostadsrätt och kapitalförsäkringar tas upp till 100 procent. Skulder som inte tillhör permanentbostaden får dras av. Därefter tas den del som överstiger 100 000 kronor (respektive 200 000 kronor för gifta) upp till 15 procent.
Exempel Märta: beräkning av förmögenhetstillägg
Märta har kontotillgångar på 90 000 kronor, värdepapper till ett värde av 125 000 kronor samt en kapitalförsäkring på 15 000 kronor.
(90 000 kr – 25 000 kr + 125 000 kr x 80 procent + 15 000 kr) – 100 000 kronor = 80 000 kr
80 000 kr x 15 procent = 12 000 kr
Ditt bostadstillägg
Vi minskar beloppet för högsta möjliga bostadstillägg med inkomstavdraget. Summan som återstår blir ditt bostadstillägg.
Exempel Märta: beräkning av summa för bostadstillägg
Högsta möjliga bostadstillägg är i detta exempel beräknat till 76 080 kronor per år. Inkomstavdraget är beräknat till 9 068 kronor.
Högsta möjliga bostadstillägg: 76 080 kr
Beräknat inkomstavdrag: - 9 068 kr
Bostadstillägg per år: 67 012 kr
Bostadstillägg per månad: 5 584 kr
Beräkning för gift, sambo eller registrerad partner
Kerstin och Nils är båda pensionärer och bor tillsammans i en egen villa.
Beräknad bostadskostnad för villan är 6 800 kronor per månad. Bostadskostnaden för vardera make är då 3 400 kronor per månad (hälften av 6 800).
Makarnas sammanlagda reduceringsinkomst är 62 000 kronor. För var och en av makarna blir reduceringsinkomsten 31 000 kronor (hälften av 62 000).
Exempel: Kerstin och Nils
Exempel på uträkning av högsta möjliga bostadstillägg:
1 500 kr x 100 procent + 1000 kr x 90 procent + 900 kr x 70 procent + 420 kr) x 12 månader = 41 400 kr
Beräknat inkomstavdrag för vardera make:
(31 000 kr x 62 procent)= - 19 220 krBostadstillägg till vardera make per år:
(41 400 kr - 19 220 kr) = 22 180 krBostadstillägg till vardera make per månad:
(22 180 kr / 12 mån) = 1 848 krDina inkomster och tillgångar påverkar bostadstillägget
Bor du i eget hus eller egen bostadsrätt räknas värdet på bostaden normalt inte som en tillgång, om du bodde i bostaden även den 31 december året innan du ansöker. Bostadens värde påverkar då inte din rätt till bostadstillägg. Endast i undantagsfall räknas bostaden med som en tillgång: om du ägde bostaden den 31 december men inte bodde i den då.
Är dina totala inkomster före skatt lägre än fribeloppet, det vill säga 127 575 kronor för ensamstående per år (gäller från januari 2023) och 115 500 kronor för gifta per år (gäller från januari 2023), kan du ha rätt till maximalt bostadstillägg beräknat utifrån din bostadskostnad. Fribeloppet är ungefär lika stort som beloppet för garantipension och det räknas om varje år.
Är dina inkomster högre än ett fribelopp påverkar det bostadstillägget. Dina skattepliktiga inkomster som till exempel allmän pension (undantaget inkomstpensionstillägg), tjänstepension, privat pension, kapitalinkomster och arbetsinkomster räknas med när vi beräknar ditt bostadstillägg. Även vissa skattefria inkomster påverkar bostadstillägget.
Tillgångar över 100 000 kronor, utifrån vad du hade den 31 december förra året, räknas med i form av ett förmögenhetstillägg. Har du andra skulder än bostadslån räknas dessa av från dina tillgångar.
Förmögenhetstillägget är 15 procent av tillgångar över 100 000 kronor för ensamstående. För gifta, sambos eller registrerade partners är det 15 procent av hälften av gemensamma tillgångar över 200 000 kronor.
Du som har sjuk- eller aktivitetsersättning
Om du har sjuk- eller aktivitetsersättning ansöker du i de allra flesta fall om bostadstillägg hos Försäkringskassan.Bostadstillägg, Försäkringskassan
Lever du tillsammans med en partner som tar ut hel allmän pension ansöker ni gemensamt om bostadstillägg från Pensionsmyndigheten, även om du har sjuk- eller aktivitetsersättning.
Du som har utländsk pension
Har du pension från ett land som ingår i EES eller en pension från Schweiz kan du också ha rätt till bostadstillägg. EES är EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein. Den utländska pensionen ska vara jämförbar med den svenska pensionen.
Du som har änkepension
Om du inte är pensionär än men har änkepension på grund av ett dödsfall som inträffade före år 2003 kan du ha rätt till bostadstillägg.
När du har uppnått åldern för när du tidigast kan börja ta ut din allmänna pension (inklusive garantipension) måste du också ta ut hela den för att fortsatt kunna få bostadstillägg.Änkepension
Sammanfattning
- Din bostadskostnad, dina inkomster, tillgångar och familjesituation avgör vad du kan få i bostadstillägg.
- Vi prövar alltid om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd samtidigt som du ansöker om ditt bostadstillägg.
- Bostadstillägg kan betalas ut med belopp från 1 krona upp till 7 290 kronor per månad.
Mer information
-
Svar på vanliga frågor om bostadstillägg
Vi har samlat svar på vanliga frågor om bostadstillägg. Frågor och svar om bostadstillägg