Se hela din pension och gör en pensionsprognos | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Se hela din pension och gör en pensionsprognos

Det är lätt att ta reda på hur stor din pension kan bli. Genom att göra en pensionsprognos kan du pröva dig fram och se hur mycket du kan få per månad beroende på till exempel vid vilken ålder du väljer att gå i pension.

Pensionsprognosen visar alla delar i pensionen, det vill säga allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension. Prognosen utgår ifrån hur ditt liv har sett ut hittills och den inkomst du har deklarerat vid senaste inkomstdeklarationen.

Det är bra att göra en prognos då och då för att se hur olika händelser under livet kan påverka storleken på pensionen. Exempelvis när du byter arbete, är föräldraledig, går ner i arbetstid, blir arbetslös eller är sjukskriven en längre tid, då bör du se över vad det betyder för din pension.

Testa vad du kan få i pension

Prognosen tas fram i samarbete med minpension.se, som är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen.

Tydligare pensionsprognoser med en pensionsstandard

Det finns en gemensam prognosstandard för hur man räknar ut pensionsprognoser i hela pensionsbranschen. Med enhetliga principer och gemensamma antaganden för prognosberäkning blir det förhoppningsvis enklare och mer transparent för dig, även om du gör din pensionsprognos på olika ställen.

Prognosen anges i dagens penningvärde så att det ska bli lätt att jämföra med den lön du har idag. 

Så är din pensionsprognos framtagen

Pensionsprognosen är framtagen av minpension.se, som är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och de olika pensionsbolagen. Uppgifter om din allmänna pension hämtas direkt från Pensionsmyndigheten.

Din tjänstepension och ditt eget sparande till pension hämtas in från de pensionsbolag som är anslutna till minpension.se. De uppgifter som inte automatiskt hämtas in kan du själv lägga till manuellt. På minpension.se kan du se vilka bolag och aktörer som är anslutna till tjänsten. Eftersom du kan få prognoser från flera håll har vi tillsammans med pensionsbranschen tagit fram en prognosstandard som innebär att prognosen räknas ut på ett gemensamt sätt.

Har du frågor om pensionsprognos?

Vanliga frågor om pensionsprognos