Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Har du tjänstepension?

Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så har du tjänstepension. Hos privata arbetsgivare är det däremot inte lika självklart.

Studerar du eller är arbetslös har du ingen tjänstepension. Är du företagare eller saknar tjänstepension måste du själv se till att kompensera med ett eget sparande.

Eget sparande

Saknar du tjänstepension i din anställning behöver du själv spara för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får. Ett riktmärke är att spara 4,5 till 6 procent av din lön före skatt.

Ett enkelt sätt att spara till pension är att spara i fonder via ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Om du helt saknar tjänstepension kan du spara via ett individuellt pensionssparande (IPS) eller via en pensionsförsäkring, då får du göra avdrag för pensionssparande i din deklaration till Skatteverket.

Du kan använda vår tjänst för att räkna ut hur mycket just du behöver spara till din tjänstepension.

Välj fonder med låg avgift

En låg avgift gör att ditt pensionssparande inte äts upp av höga avgifter över tid. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension kan vara att spara i en global aktieindexfond som inte kostar mer än 0,2 procent i totala avgifter per år. I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas.

Företagare

Som företagare måste du spara själva för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får. Ett riktmärke är att spara 4,5 till 6 procent av din lön före skatt. Du som är egen företagare

Tjänstepensionen utgör ungefär en fjärdedel av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär. Om du inte har tjänstepension behöver du, om du har möjlighet, starta ett eget sparande till pension, annars riskerar du att få en låg inkomst som pensionär.

Du arbetar hos en arbetsgivare med kollektivavtal. Det innebär att du har en tjänstepension.

Vissa avtal har en nedre åldersgräns för när tjänstepensionen börjar betalas in. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Genom att logga in på Mina sidor kan du se hela din pension och vad du kan få per månad vid olika pensionsåldrar. Logga in på Mina sidor

Du är egen företagare och får därmed ingen tjänstepension. Din pension riskerar att bli låg och du behöver själv spara pengar för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får.

För anställda med kollektivavtalad tjänstepension betalar arbetsgivaren in mellan 4,5 till 6 procent av lönen till tjänstepensionen, vilket är ett bra riktmärke för dig som behöver spara själv. Mer för dig som är egen företagare

 

Finns det kollektivavtal på din arbetsplats?

Ja

Du arbetar hos en arbetsgivare med kollektivavtal. Det innebär att du har en tjänstepension. Vissa avtal har en nedre åldersgräns för när tjänstepensionen börjar betalas in. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig. Genom att logga in på Mina sidor kan du se hela din pension och vad du kan få per månad vid olika pensionsåldrar.

Nej

Du arbetar hos en arbetsgivare utan kollektivavtal. Du kan ändå ha en tjänstepension om din arbetsgivare har tecknat ett pensionsavtal för dig. Kontakta den som är personalansvarig på din arbetsplats för att få veta vad som gäller för dig. Genom att logga in på Mina sidor kan du se hela din pension och vad du kan få per månad vid olika pensionsåldrar.

Vet ej

Du har en tjänstepension om det finns kollektivavtal eller annat pensionsavtal hos din arbetsgivare. Kontakta den som är personalansvarig på din arbetsplats för att få veta vad som gäller för dig. Genom att logga in på Mina sidor kan du se hela din pension och vad du kan få per månad vid olika pensionsåldrar. Logga in på Mina sidor

Eftersom du inte är anställd någonstans har du ingen tjänstepension.

Om du får en anställning bör du ta reda på om du har tjänstepension via din arbetsgivare. Om du startar eget företag måste du själv spara pengar till din tjänstepension.