Få barn och ha småbarn | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Små mirakel.
En bra anledning att fundera på din pension.

Barn har en underbar förmåga att suga fast oss i nuet. Men det är när pensionen känns som mest avlägsen som den förtjänar lite omtanke. Hur ni fördelar föräldraledighet och deltid mellan er spelar roll. De stora händelserna i livet kan påverka pensionen mer än du kanske tror.

Att fundera på som småbarnsförälder:

  • Delad föräldraledighet gör skillnaden mellan era framtida pensioner mindre, och det kan i många fall löna sig att dela lika.
  • Deltidsarbete under långa perioder minskar pensionen. Om ni inte kan dela på deltidsarbetet kan din make, maka eller registrerade partner föra över sin framtida premiepension till dig. Ni kan också komplettera med ett separat sparande som är skrivet på dig som enskild egendom, vilket gör att pengarna är dina även efter en eventuell skilsmässa.
  • Att dela på VAB-dagarna gör att skillnaderna i pension minskar. Själva VAB-dagarna påverkar inte i någon större utsträckning, men forskning visar att mycket VAB påverkar löneutvecklingen som i sin tur påverkar pensionen.
  • Den förälder som har lägst inkomst när barnen är små får extra pengar till sin allmänna pension under barnets första fyra år. Det gäller även om du är ensamstående.
  • Kolla att din arbetsgivare betalar in tjänstepension till dig när du är föräldraledig.
  • Fundera på om du behöver ha återbetalningsskydd i din tjänstepension, genom att ta bort det ökar nämligen din egen tjänstepension. Det kan vara bra att ha återbetalningsskydd så länge barnen bor hemma och din partner skulle ha svårt att klara sig ekonomiskt om någon av er går bort. Därefter kanske du ska överväga att ta bort återbetalningsskyddet om din partner tjänar mer än dig.
  • Många känner stress över att själva behöva välja fonder för sin premiepension och sin tjänstepension, då kan det vara bra att veta att du inte behöver välja fonder om du inte vill. Om du inte gör ett val placeras dina pengar automatiskt i ett förvalsalternativ.
  • I den allmänna pensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten finns det olika former av ekonomiskt stöd som du kan få om en anhörig dör, dessa kallas för efterlevandepensioner. Om din partner dör kan du ha rätt till omställningspension eller änkepension och barnen kan ha rätt till barnpension. Efterlevandepensionen betalas ut automatiskt när dödsfallet registreras i folkbokföringsregistret. 
  • Om du har tjänstepension så har du oftast även en tjänstegrupplivförsäkring under den tid du är anställd. Pengarna går i de flesta fall automatiskt i första hand till make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till barn. Det är ett engångsbelopp som anhörig får vid dödsfall. 

Logga in och se hela din pension

När du loggar in kan du se hela din pension - din allmänna pension, din tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande. Tidigare år har du bara fått en prognos för din allmänna pension i det orange kuvertet, men nu har vi samlat hela din pension på Pensionsmyndighetens webb istället.