Det här innebär en köpstoppad fond | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Det här innebär en köpstoppad fond

| nyheter

Med start den 11 maj sätter Pensionsmyndigheten in de årliga fondrabatterna och arvsvinsterna till pensionsspararna. Insättningen innebär i normalfallet att det insatta beloppet fördelas ut till valda fonder. Om fonden är köpstoppad placeras beloppet istället i fonden AP7 Såfa. De sparare som berörs kommer att få brev med information om detta.

Brevet skickas också till de som har fått en insättning av ändrade pensionsrätter.

Varför är fonden köpstoppad?

Anledningen till att en fond är köpstoppad är att fonden är på väg att tas bort från premiepensionens fondtorg. Vid årsskiftet kom nya regler för fondtorget och ett antal fonder har då valt att inte vara med längre eller har inte uppfyllt det nya regelverket.  

Din fondvalsprofil ändras inte

Genom denna placering i AP7 Såfa ändras ditt aktuella fondinnehav, men din valda fondvalsprofil är oförändrad. Framtida insättningar till din premiepension kommer att ske enligt samma fondvalsprofil som tidigare. Om du till exempel hade valt 50 procent i fond A och 50 procent i fond B så kommer denna fondvalsprofil kvarstå, medan den aktuella profilen kanske ändras till 48 procent i fond A, 48 procent i fond B och 4 procent i AP7 Såfa. Din valda fondvalsprofil och ditt aktuella fondinnehav kan du se när du loggar in.  

Om du tidigare hade fem egenvalda fonder i din premiepension så kommer AP7 Såfa nu bli ditt sjätte innehav. När du gör ett nytt fondbyte så kvarstår dock begränsningen med max fem innehav. 

Byt fond när du vill 

Du kan när du vill göra ett nytt fondval och byta till en annan fond om du inte önskar vara kvar i AP7 Såfa. Det enklaste sättet att göra ett fondbyte är att logga in med BankID här på vår webbplats.  

Lista över köpstoppade fonder (pdf)