Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Framtidens fondtorg för premiepensionen

| nyheter

Onsdagen den 17 februari enades riksdagens pensionsgrupp om vilka typer av fonder som ska finnas på ett reformerat fondtorg. 

Riksdagens pensionsgrupp har enats om att förvaltningen av premiepensionens fondtorg ska reformeras. En nämndmyndighet ska inrättas för att förvalta premiepensionens fonder.

Fonderna som upphandlas ska ha olika risknivå och olika inriktning för sina placeringar. De ska också vara lämpliga för fondtorget och erbjuda kostnadseffektivitet, hållbarhet, kontrollerbarhet och hög kvalitet. 

– Det är väldigt positivt att vi får möjlighet att ytterligare höja kvaliteten på fondtorget genom att kunna upphandla fonder och välja ut fonder baserat på pris, kvalitet och hållbarhet. Det kommer att innebära högre avkastning för spararna och därmed högre premiepension, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen.

Ny nämndmyndighet

En nämndmyndighet ska bestämma vilka fonder som upphandlas. Men antalet fonder ska ge valfrihet, och granskningen av fonderna samt fondförvaltare ska kunna utföras kostnadseffektivt och enkelt ur spararnas perspektiv.

Pensionsgruppen anger mellan 150 och 200 fonder som ett lämpligt antal, till skillnad från dagens cirka 480 fonder på fondtorget. De slår också fast att det statliga förvalsalternativet, idag AP7 Såfa, ska kunna väljas tillsammans med andra fonder på fondtorget för att göra det möjligt för spararna att själva justera risknivån.