Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Kapitalinkomster påverkar ditt bostadstillägg

| nyheter

När Skatteverket har fattat beslut om slutlig skatt hämtar Pensionsmyndigheten in uppgifter om kapitalinkomst för dig som har bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. Om din kapitalinkomst har ändrats påverkar det ditt bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. Därför får du ett nytt beslut. 

Inkomst av kapital är också en typ av inkomst. Om du under förra året till exempel fick ränta på bankkonto, utdelning på aktier, sålde aktier, fonder eller sålde bostad med vinst räknas det som kapitalinkomst. 

Den nya kapitalinkomsten påverkar ditt bostadstillägg fram tills Skatteverket fattar nytt beslut om slutlig skatt nästa år. Pensionsmyndigheten har inte möjlighet att ta hänsyn till vad kapitalinkomsten har använts till eller om du har några pengar kvar.

Saknas det uppgifter i ditt beslut?

Du behöver inte göra något om du redan har anmält andra ändrade uppgifter till Pensionsmyndigheten, som inte står med i beslutet. Vi hanterar dessa ändringar separat och du kommer att få ett nytt beslut.

Hur anmäler jag ändringar?

Om du ser några andra uppgifter som inte stämmer, till exempel din hyra, så ska du anmäla det till Pensionsmyndigheten. 

Har du en e-legitimation kan du anmäla ändringen här på webben. Du som hjälper en anhörig och är make, maka, sambo eller barn, och är behörig anhörig, kan anmäla ändringar på webben med hjälp av din egen e-legitimation. Anmäl ändringar för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Om du anmäler via webben kan du oftast få beslutet snabbare. Saknar du e-legitimation kan du anmäla ändringar med hjälp av blankett. Beställ och ladda ner en blankett Så fyller du i blanketten

Behöver du hjälp kan du kontakta vår kundservice eller besöka ett servicekontor. Kontakta oss

Tycker du att din kapitalinkomst inte stämmer?

Om du anser att något inte stämmer i ditt beslut om slutlig skatt från Skatteverket kan du kontakta Skatteverket. Om Skatteverket väljer att ompröva ditt beslut om slutlig skatt gällande inkomst av kapital behöver du sedan anmäla dina ändrade uppgifter till oss.