Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Kapitalinkomster påverkar ditt bostadstillägg

| nyheter

När Skatteverket har fattat beslut om slutlig skatt hämtar vi in uppgifter om kapitalinkomst för dig som har bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. Om din kapitalinkomst har ändrats påverkar det ditt bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. Därför får du ett nytt beslut. 

Om du fick ränta på bankkonto,utdelning på aktier, sålde aktier, fonder eller bostad med vinst under förra året, räknas det som kapitalinkomst. Denna inkomst påverkar ditt bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Kapitalinkomsten påverkar ditt bostadstillägg fram tills Skatteverket fattar nytt beslut om slutlig skatt nästa år. Pensionsmyndigheten tar inte enligt regelverket hänsyn till vad kapitalinkomsten har använts till eller om du har några pengar kvar. Vi räknar med uppgiften som vi får från Skatteverket.

Saknas det uppgifter i ditt beslut?

Om du har anmält ändringar till oss men saknar uppgifterna i ditt beslut behöver du inte anmäla samma ändringar igen. Vi behandlar ändringarna separat och skickar beslutet till dig när vi har hanterat din anmälan.

Hur anmäler jag ändringar?

Om du ser några andra uppgifter som inte stämmer, till exempel din hyra, så ska du anmäla det till oss. 

Anmäl på webben

Har du en e-legitimation kan du anmäla ändringen här på webben. Du som hjälper en anhörig och är make, maka, sambo eller barn, och är behörig anhörig, kan anmäla ändringar på webben med hjälp av din egen e-legitimation. Anmäl ändringar för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Beställ blankett

Saknar du e-legitimation kan du anmäla ändringar med hjälp av blankett.
Beställ och ladda ner en blankett Så fyller du i blanketten

Kontakta oss

Behöver du hjälp kan du kontakta oss. Kontakta oss

Tycker du att din kapitalinkomst inte stämmer?

Om du anser att något inte stämmer i ditt beslut om slutlig skatt från Skatteverket kan du kontakta Skatteverket. Om Skatteverket väljer att ompröva ditt beslut om slutlig skatt gällande inkomst av kapital behöver du sedan anmäla dina ändrade uppgifter till oss.
Skatteverket