Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Få fördelar att ta ut tidig pension för placeringar

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten avråder från att göra ett tidigt uttag av pension för att placera den i vinstsyfte och samtidigt fortsätta att jobba. Den högre inkomsten i början av pensioneringen väger sannolikt inte upp för den högre totala pensionsinkomsten hela livet som hade uppnåtts om pensionen istället tagits ut vid 65 års ålder eller senare.

Under 2020 tog 4 179 personer födda 1958 ut full allmän pension så tidigt som de kunde. Det motsvarar närmare 4 procent av alla födda 1958. En av fem gjorde det för att spara pengarna och samtidigt fortsätta att arbeta, visar Pensionsmyndighetens enkätundersökningar.

Men att ta ut allmän pension vid 62 år och placera den månatliga pensionen i vinstsyfte, samtidigt som man fortsätter att jobba, ger sannolikt en lägre total pension jämfört med att ta ut pensionen vid 66 år. Det konstateras i en rapport från Pensionsmyndigheten.

– Vi avråder generellt från att ta ut allmän pension tidigt i syfte att placera den i vinstsyfte. Risken är att den totala pensionen räknat under hela livet blir lägre, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

Den lägre totala pension som är sannolik vid tidigt uttag för placering i vinstsyfte, beror bland annat på att skatten är högre på inkomster före 66 års ålder. Sannolikheten att nå brytpunkten för statlig skatt ökar också när pension och arbetsinkomst räknas ihop. Placeringar i exempelvis aktier har dessutom högre risk jämfört med inkomstpensionen som räknas upp eller ner med inkomstindex. Risken för högre avgifter i exempelvis en kapitalförsäkring kan också göra att pensionspengarna urholkas.

– Eftersom pensionen blir högre ju längre du väntar med att ta ut den så krävs en värdeutveckling på minst 6 procent årligen för att den tidigt uttagna pensionen ska ge mer i plånboken för någon med genomsnittlig livslängd, säger Monica Zettervall som är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Fördelar med tidigt uttag i placeringssyfte

Pension som tas ut tidigt och placeras ger tillgång till ett kapital som annars skulle betalas ut under längre tid. En annan fördel är att det placerade kapitalet kan ärvas av efterlevande till skillnad från den allmänna pensionen som ännu inte betalats ut, men om detta syfte ska nås är en livförsäkring i många fall ett billigare och bättre alternativ än ett tidigt uttag av pensionen. En förväntad kort livslängd är också argument för tidigt uttag av pensionen.

– Den som är sjuk och är någorlunda säker på att man kommer att leva kortare tid än genomsnittet kan ha rationella skäl att ta ut sin pension tidigt. Men de flesta tenderar att underskatta sin livslängd och därför är det viktigt att ta reda på hur beslutet påverkar pensionen långsiktigt, säger Monica Zettervall.

Nackdelar med tidigt uttag av allmän pension

·       Lägre total pension
För de allra flesta ger ett tidigt uttag för placering i vinstsyfte en lägre total pension under åren som pensionär. Den högre pensionen per månad under de första åren som pensionär kompenserar sannolikt inte den högre pension per månad som du hade fått livet ut om du väntat med att ta ut pensionen till 65 års ålder.

·       Högre avgifter
Högre avgifter i privat placering kan urholka pensionen jämfört med om du väntat med att ta ut pensionen till 66 års ålder. Ta därför alltid reda på den totala kostnaden som tas ut för att förvalta pengarna.

·       Högre skatt
Den som tar ut den allmänna pensionen före 66 års ålder och fortsätter att jobba betalar en högre skatt både på pension och på lön. Att arbeta som pensionär ökar sannolikheten att inkomst av arbete och pension tillsammans överstiger 44 758 kronor per månad, gränsen för statlig skatt 2021.

·       Ersättningar kan påverkas
Ersättningar som exempelvis a-kassa och änkepension kan minska vid tidiga uttag av pension. Rätten till bostadstillägg från 65 års ålder kan också påverkas.

·       Indrivningsbar inkomst
Pensionsinkomsten är indrivningsbar om det finns skulder hos Kronofogden.

Rapporten Tidigt uttag av pension i placeringssyfte (pdf)

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00