Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten anställer i Karlstad

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten anställer mellan 60 och 100 personer i Karlstad för ett tidsbegränsat uppdrag i handläggning av garantipensioner. 

Pensionsmyndigheten skapar ett nytt tidsbegränsat produktionsområde för garantipensioner i Karlstad. Uppdraget är att räkna om garantipensioner för cirka 100 000 svenska pensionärer som också har arbetat i ett annat EU-land. Behovet uppstod i samband med en EU-dom 2017.

– Att ta hand om konsekvenserna av EU-domen är ett omfattande arbete som kräver stora resurser från hela myndigheten. Vi ser ett behov att anställa mellan 60 och 100 nya medarbetare som ska handlägga omräkningarna av garantipensioner. Den här kraftsamlingen sker i Karlstad eftersom vi ser goda förutsättningar att hitta rätt kompetens just där. Dessutom har vi hittat en bra lokal i nära anslutning till vårt befintliga kontor i Karlstad, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr.

Rekryteringsprocesser för de lediga tjänsterna inleds i januari. Omräkningsuppdraget är planerat att vara slutfört senast i december 2020.

Fakta omräkning av garantipension

Sommaren 2018 bekräftade Högsta förvaltningsdomstolen den EU-dom som säger att svensk garantipension ska kategoriseras som en minimiförmån enligt EU-förordningarna. Domen innebär att Pensionsmyndigheten måste räkna om pensionerna för de pensionärer i Sverige som också har arbetat i ett annat EU-land. Domen påverkar uppemot 100 000 ärenden som behöver räknas om.

På sikt kan domen även få konsekvenser för de drygt 40 000 svenskar med garantipension som flyttat utomlands.

För vidare information

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00