Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten avregistrerar Advisor från premiepensionens fondtorg

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med fondbolaget Advisor och avregistrerar fonden Advisor Världen från premiepensionens fondtorg. Detta då Pensionsmyndigheten funnit att bolaget inte följer det avtal som finns för fondtorget. 

Advisors fond Advisor Världen köpstoppades i juli i år. Anledningen var att Pensionsmyndigheten behövde utreda om bolaget följer det samarbetsavtal som finns för fondtorget. 

Pensionsmyndighetens utredning är nu klar. Utredningen visar att bolaget löpande brutit mot avtalet med Pensionsmyndigheten, bland annat genom bolagets marknadsföring och försäljning mot pensionsspararna. 

– De fonder som verkar på fondtorget har åtagit sig att i alla lägen se till pensionsspararnas bästa, och att följa såväl avtalet med oss som gällande lagstiftning. I Advisors fall kan vi konstatera att bolaget återkommande inte levt upp till dessa åtaganden. Vår slutsats är därför att bolaget inte är lämpligt för premiepensionens fondtorg, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.  

Ordnad inlösen

Innehavet i fonden Advisor Världen uppgår till cirka 4,5 miljarder kronor och där drygt 43 000 pensionssparare har hela eller delar av sin premiepension i fonden. 

I samband med avregistreringen skickas en säljorder på hela innehavet i Advisor Världen. Därefter ska en ordnad avveckling av fondens innehav äga rum med pensionsspararnas bästa för ögonen. Samtliga sparare i fonderna kommer också att få ett brev hemskickat med information om avregistreringen. 

– Vi har haft en löpande dialog med Advisor under utredningens gång, och förväntar oss att den dialogen fortsätter i syfte att säkerställa en ordnad avveckling, avslutar Mikael Westberg. 

För vidare information

Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87
Pressjour, kvällar och helger: 010-454 30 00